Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ – столичният бул. Каблешков с новозасадена зелена площ

23 май 2022, 12:46 часа • 2204 прочитания

Край разширения участък на бул. Т. Каблешков се появи нов ландшафтен проект, разработен и реализиран от студенти от Лесотехническия университет.

Водени от разбирането, че студентите се учат заедно с града, Асоциация за развитие на София и Столичната община предложиха на студентите предизвикателство да разработят проекти за озеленяване и оформяне на пространства край новата част на малкия градски ринг, и то проекти, които запазват местното биоразнообразие, включват лесна за поддържане растителност, която ефективно пречиства въздуха и предизвиква целогодишен интерес.

Симона Новоселска и Мерлин Неждет представиха проект за красиво цветно пространство, което доразвива вече засадена цветна леха от жителите на район „Триадица“. Подбраните от студентите растения са газо- и сухоустойчиви, с прахозадържаща способност и целогодишен декоративен ефект. Затова те се класираха на първо място сред достойната конкуренция в студентското състезание.

На 20 май 2022г. проектът се превърна в реалност! Студентите се включиха в засаждането на растенията и жителите на района вече разполагат с проектирана от специалисти разширена озеленена площ около бул. Тодор Каблешков. На събитието присъстваха и представители на Асоциация за развитие на София и Столична община.

Желаем все повече отличени и осъществени проекти на студентите от ЛТУ и все повече озеленени площи на жителите на София!

Студентското състезание и реализацията на зелената площ са осъществени по проект ИНОЕЪР, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес