Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ГЕРБ признаха, че кметицата на "Младост" не е виновна

16 август 2016, 08:30 часа • 2445 прочитания

Към 2000 година теренът, заради който тръгнаха протестите в кв. „Младост”, е бил собственост на „Софийски имоти”. След това е бил продаден, а през 2006 година е бил определен за строеж на девететажен блок. След три години е позволено да се строи четириетажно общежитие и досега няма обжалване в тази насока, обясни председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

Според Герджиков проблемът е защо този терен, който е междублоково пространство, е бил даден на „Софийски имоти” преди много години. Пред Нова телевизия той оправда подалата оставка кметица на „Младост” Цвета Авджиева. Припомняме, че Авджиева подаде оставка заради „адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоково пространство на блокове с номера 19, 20 и 21 в квартал "Младост 1". На въпрос защо Авджиева тогава е била отстранена от ГЕРБ, председателят на СОС отговори, че сега партията не можела да си позволи загуба на доверие. Той благодари на кметицата, че си е подала оставката, защото била мажоритарно избрана и можела да не се съобрази с призива на ГЕРБ.

Герджиков обеща да бъде спрян строежът, но пък и призна, че собствениците на терена имат своето право да строят. Затова трябва всеки проблем да се гледа индивидуално, наблегна Герджиков и добави, че за този терен още няма разрешение за строеж.

По думите на Герджиков столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила две проверки – на конкретния случай, довел до вчерашния голям протест и на всички терени в кв. „Младост”, където се планира да се строи.

С оставката на г-жа Авджиева проблемът не се решава, казаха протестиращи граждани. Те се съгласиха, че собствениците на имоти имат своите права. Беше изказано и мнение, че въвеждането на мораториуми не е решение. Моля, г-жо Фандъкова, прилагайте закона по еднакъв начин спрямо всички, призоваха протестиращите жители на „Младост”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес