Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 2 юли започва обновяване на зоната около храм-паметника "Александър Невски"

30 юни 2018, 08:27 часа • 5082 прочитания

За сумата 21,5 млн. лв. ще бъде обновено пространството около храм-паметника "Св.Александър Невски". Дейностите стартират от 2 юли.

Обновяването обхваща Зона 4 от центъра на София (включва градините „Кристал“ и „Климент Охридски“, площад „Народно събрание“, пространството около храма „Св. Александър Невски“ и ул. „Московска“).

В цялата Зона 4 контейнерите ще бъдат подменени с нови, разположени подземно. Ще бъдат поставени 3 зарядни станции за електромобили, които са освободени от платено паркиране в „синя“ и „зелена“ зона. Ще се изградят и 5 обществени тоалетни.

От 1 юли пък започва ремонтът на участък от релсовия път по бул. „България“, както и на бул. „Васил Левски“ от ул. „Граф Игнатиев“ до Ректората на СУ.

Проектът се изпълнява по ОП „Региони в растеж“, като безвъзмездната финансова помощ е близо 19,2 млн. лева, а собственият принос на общината - около 2,3 млн. лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че в договора с изпълнителя санкциите за нарушения са изключително сериозни. Предвидената банкова гаранция е над 0,5 млн. лева, която Столична община ще задържи до завършване на проекта. След това ще върне 50% на изпълнителя, а другите 50% - при изтичане на гаранционния срок. Санкцията за всеки ден просрочие е около 180 хил. лева.

Кметът обърна внимание, че качеството е по-важно от сроковете и обяви, че 900 хил. лева ще бъде санкцията за изпълнителя при некачествено строителство. „Това са най-строгите договори, които съм виждала в държавата, изобщо“, коментира Йорданка Фандъкова. Тя подчерта важността на Зона 4, в която се намират най-важните символи на града - храм-паметникът „Св. Александър Невски“ и базиликата „Св. София“.

Дейностите започват с градините „Кристал“ и „Климент Охридски“. Ще бъдат обновени алеите, настилките и осветлението с енергоефективно. В градината „Климент Охридски“ осветление липсва затова ще се изгради. Столична община предвижда допълнително озеленяване и засаждане на дървета.

Догодина осветлението и тротоарите около храма „Св. Александър Невски“ ще бъдат обновени. Подходът към храма вече ще бъде пешеходен. В част от зоната около храма и по ул. „Московска“ няма да се паркира. Ще се монтира художествено осветление на храма „Св. София“ и сградата на Столична община.

Проектът включва обновяване на бул. „Васил Левски“ (от паметника на Апостола до Ректората на СУ, както и площада около паметника), ул. „Оборище“ (до ул. „Георги С. Раковски“), ул. „Париж“ (от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Московска“), ул. „Дунав“ (между ул. „Московска“ и площад „Александър Невски“), ул. „Московска“ (от ул. „Георги С. Раковски“ до бул. „Васил Левски“). По ул. „Московска“ ще бъде обновен и топлопроводът. Ще се работи и по ул. „11 август“ и ул. „15 ноември“ между площад „Народно събрание“ и БАН.

Догодина ще се ремонтират и жълтите павета около парламента.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес