Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Организации готвят протест заради ремонта на бул. "Дондуков"

07 юни 2017, 10:39 часа • 1220 прочитания

Няколко граждански организации излизат на протест срещу ремонта на столичния бул. "Дондуков", тъй като "ще се осъществи без да има съществени подобрения".

Недоволството е насрочено за 8 юни, четвъртък, от 18:30 ч., като сборния пункт е при Ларгото. Маршрутът на протеста ще премине през булевардите "Дондуков" и "Васил Левски", а крайната му точка е сградата на Столичната община на ул. "Московска".

Ремонтът на булеварда вече започна. Първият етап от реконструкцията е в частта от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски". Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще се запази изцяло паважната настилка на "Дондуков", за да не се нарушава историческият облик на града.

Именно решението да се запази този тип настилка е провокирало гражданските организации да излязат на протест, който е под мотото "Дондуков за хората. Паветата не са оправдание!". В недоволството се включват организации като "Спаси София" и няколко групи на велосипедисти.

"Обществото е изправено пред опасност да бъде пропилян шансът за реализиране на дългоуговаряни мерки, свързани с обезопасяване, улеснение и насърчаване на трамвайното, пешеходното и велосипедното движение", обясняват организаторите на протеста.

Според тях изказването на Фандъкова, че паважната настилка ще се запази заради облика на града е популистко. Те поискаха "общината да спази многократно даваните пред обществото обещания за зелен и удобен град".

Организаторите на протеста настояват за гарантирано качествен ремонт, велоалея според общия устройствен план, приет от общинския съвет, бетонни трамвайни ограничители, безопасни пресичания и достъпни спирки, както и автентична атмосфера достойна за центъра на София.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес