Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опит за излизане от блокажа: ПП-ДБ-СС издигнаха Грети Стефанова за председател на СОС (СНИМКИ)

18 декември 2023, 11:52 часа • 1304 прочитания

Групата на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" в Столичния общински съвет (СОС) издигна Грети Стефанова за председател на местния парламент.

Решението на групата обяви неуспелият кандидат за председател Борис Бонев. Днес столичните съветници заседават за пети път в опит за избор на нов председател близо месец и половина след местните избори на 29 октомври.

Още: ГЕРБ бламират СОС, страхуват се от ревизия: Грети Стефанова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Като най-възрастен общински съветник председателстващия общинския съвет Грети Стефанова е вариантът за изход от кризата, твърдят от ПП-ДБ-СС и дадоха пример за формулата с избор на най-възрастния депутат за председател на Народното събрание на национално ниво. По думите на Бонев тази формула е сработила и затова предлагат "тази демократична практика да бъде пренесена и на местно ниво при липса на мнозинство".

От своя страна самата Стефанова получи критики относно начина на водене на заседанията в предходните пъти.

Още: Обрат: Борис Бонев отказа да е кандидат за шеф на Столичния общински съвет (СНИМКИ и ВИДЕО)

Как протича заседанието на СОС и кои са останалите кандидатури за председател на местния парламент след четири неуспешни опита - четете ТУК.

На този фон по време на заседанието на СОС вече се заговори за нови избори, ако Столичният общински съвет остане без председател? - вижте мнението на конституционалистът доц. Наталия Киселова (ВИДЕО).

Припомняме, че по-рано днес лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви, че в неговата коалиция с ПП-ДБ в общинския съвет има хора, които искат сглобка с ГЕРБ. "Ако направят такава сглобка с формацията на Бойко Борисов, то "Спаси София" няма да участват в подобно управление и ще бъдат в опозиция", категоричен бе Бонев пред bTV и припомни, че в седмицата, в която са влезли в преговори с БСП за мнозинства, някой взе решението за демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Снимка: БГНЕС

Още: Помага ли Нинова на ГЕРБ да се върне на власт в София? БСП забрани на Ваня Григорова да работи с ПП-ДБ-СС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес