Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът се похвали със спечелено дело срещу "Топлофикация София"

07 декември 2017, 08:22 часа • 1286 прочитания

Спечелих делото срещу "Топлофикация София", с което поисках достъп до информация – за какво са похарчени 15 млн. лева от дружеството, събрани по линия на т.нар. юристконсултски възнаграждения, за които Конституционният съд на практика каза, че са похарчени за обучение и преквалификация на юристите в "Топлофикация София". Това заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя заведе дело, защото дружеството ѝ отказа отговор по Закона за достъп до информация (ЗДОИ).

Според Манолова, грешката на юристите на топлофикационното дружество по делото е, че са подали жалбата на втора инстанция от името на самото дружество, а не от името на изпълнителния директор. На първа инстанция Манолова спечели и съдът задължи "Топлофикация София" да отговори, като според бившия депутат на БСП това решение вече е в сила. Вчера, 6 декември, обаче излезе информация, че юристите на топлофикационното дружество все още имат време да поправят жалбата си срещу решението на Административен съд-София и делото да продължи пред петчленен състав на ВАС.

Следващите въпроси, които съм приготвила за "Топлофикация София", са колко струват ремонтите ѝ, за обществени поръчки, добави омбудсманът пред Нова телевизия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес