Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът пита: Защо КЕВР мълчи за изравнителните сметки и върнатото на столичани от преизчислението цената на газа

06 ноември 2020, 15:52 часа • 2773 прочитания

Ще видим ли доклада на КЕВР до НС, в който е отчетът за върнатото на столичани след намаляването на цената на природния газ? И защо държавният регулатор все още не е обявил публично резултатите от извънредната проверка за изравнителните сметки на "Топлофикация София" на сайта си? Това пита омбудсманът Диана Ковачева и настоява в препоръка до председателят на КЕВР - инж. Иван иванов, да го стори.

Припомняме, че на 25 август т.г. омбудсманът поиска от регулатора да извърши проверка на топлофикационното дружество във връзка с възстановяването на надвзетите суми вследствие поевтиняването на природния газ със задна дата и проблемите, породени от изравнителните сметки за отоплителен сезон 2019-2020 г.

Поводът беше, че в институцията на обществения защитник бяха постъпили стотици жалби на столичани от получените изравнителни сметки.

Сега омбудсманът пише: „По информация от медии, публикувана на 05.11.2020 г., става ясно, че разпоредената от Вас извънредна проверка е приключила, като Комисията за енергийно и водно регулиране не е установила нарушения на нормативните изисквания от страна на топлофикационното дружество“.

В препоръката си Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че публично липсва и друг ключов отчет на КЕВР. Преди седмица е изтекъл и законоустановеният срок – 31 октомври 2020 г., в който КЕВР трябваше да представи в Народното събрание подробна информация за възстановените суми вследствие ретроактивното намаление на цената на природния газ. "Към момента няма информация от страна на регулатора дали това задължение е изпълнено, което смятам за съществен пропуск“, подчертава омбудсманът.

В заключение Диана Ковачева настоява двата доклада - от извънредната проверка на „Топлофикация София“ ЕАД и до Народната събрание, да бъдат публикувани на сайта на КЕВР.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес