Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Съдът забрани строителство на висока сграда в "Борово"

28 юни 2019, 11:14 часа • 4929 прочитания

И на втора инстанция жители на столичния квартал "Борово" спечелиха дело срещу инвестиционен проект за строеж на висока сграда.

За строежа на въпросната сграда, която се намира на бул. "България" и е предвидена при магазин "Мартинели", разрешение има от главния архитект на София Здравко Здравков, както и от Столичния общински съвет (СОС). Но съдът отсъди, че даденото от СОС позволение на "България билдинг" ЕООД да строи е незаконосъобразно. Парцелът на "България билдинг" се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово", в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра съгласно действащия Общ устройствен план на София. Ограничението обаче бива заобиколено по познат начин – по чл. 27, ал. 3 от Закона за устройството на територията (ЗУТ). Имотът бива "нарязан" на три от инвеститора и така има част, която се явява ъглова, а съгласно тълкуването на ЗУТ в такава част практически може да се строи неограничено - поне преди промените в Закона за застрояване и устройство на Столична община.

Мотивите против строежа на жалбоподателите - хора, живеещи в съседство с предвидения за застрояване имот, са следните - инвеститорът не е запознал живущите в района с проектите за Подробния устройствен план (ПУП) на имота, не е била спазена процедурата за изработване и одобряване на план за преструктуриране на жилищен комплекс, нямало е справка за картотекираната растителност в имота – т.е. дали има дървета, както и какви са, надвишени са допустимите показатели за застрояване.

Сега, в мотивите на окончателното съдебно решение, изрично се подчертава, че инвестиционният проект предвижда намалени разстояния между новите сгради и съществуваща жилищна сграда, както и че предвиденото застрояване е по-плътно от разрешеното за района. Решението не подлежи на обжалване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес