Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около 100 души на протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София

01 април 2016, 20:13 часа • 2384 прочитания

Общински съветници от БСП, Коалиция "Сердика" и граждани излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу повишаването на цената на билета за градски транспорт от 1 лев на 1,60 лева, предаде БНР.

В понеделник, на заседание на транспортната комисия, ще бъде разгледан доклад по темата и за развитието на градския транспорт в София. 

Въпреки заявките за участие в социалните мрежи, в крайна сметка се събраха под 100 човека, сред които – немалко активисти на леви организации, съобщава bTV.

Аргументът, че цената на билета в София не е променяна от 8 години, а транспортът има нужда от инвестиции - не е достатъчен, според протестиращите. Истинските мерки според тях трябва да се вземат срещу гратисчиите.

Снимка: БГНЕС

"Това увеличение с 60% е огромно. Кога на хората заплатите с толкова ги увеличават?! Това е просто непосилно и ще афектира големи маси от софиянци, които просто като ползват по няколко билета на ден - това ще им отнеме голяма част от дохода", казаха протестиращи. 

"Това не е ли подигравка? Какво ще правим ние? Аз не мога да пътувам и половин месец. Имам син, който в момента е безработен и той трябва да пътува и той с билетче от 1,60", коментираха още недоволни.

Вносителите на доклада за новите цени на единичния билет за градски транспорт в София изчисляват, че горивата представляват едва 7% от разходите в градския транспорт. Те се надяват новите правила да стимулират ползването на карти, чиито цени няма да се вдигат.

Снимка: БГНЕС

Според икономисти, увеличение от 60% на билета е необосновано. „Една такава цена не е оправдана спрямо покупателната способност в България. Аз бих казал, че не повече от 20 стотинки е нещото, както икономически обосновано така и обществено прието”, коментира икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес