Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаквано - ГЕРБ не позволи референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

08 ноември 2018, 15:07 часа • 1332 прочитания

Напълно очаквано, с гласовете на 40 общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) не се съгласи да проведе референдум за т.нар. инсталация за горене на отпадъци. Само 17 души подкрепиха идеята, защитавана от Група пет и от "Демократична България", която обаче няма отделна група в СОС. Там има единствено общински съветници от квотата на разпадналия се Реформаторски блок.

Като официална причина да се отхвърли идеята за плебисцит управляващото мнозинство посочи, че вече има одобрение за проекта. Той беше гласуван на 17 май тази година. А общинският съветник Симеон Славчев се оплака, че вместо сега да има дебат, се стигнало до "абсурдни обвинения" как инициативата представлява предизборна агитация. Славчев се закани, че заедно с колегите му от Група пет ще търсят решение в съда. Същото казаха и от БСП, като лидерът на софийския клон Калоян Паргов обяви, че ако съдът не позволи, то червените щели да съберат подписка, с която да се прехвърли необходимия праг и местният референдум да стане задължителен.

Изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петата трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.

При гласуването през май известният като природозащитник Тома Белев коментира резултата така: "Министерство на околната среда ще даде 200 милиона лева от ОПОС на Столична община за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 милиона годишно. Смислено ли ви се вижда?"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес