Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общински съветник на ВМРО обвини "Демократична България" в лъжа заради софийски автобуси

17 октомври 2019, 12:34 часа • 1705 прочитания

Поредна лъжа от фабриката за фалшиви новини – така столичният общински съветник Карлос Контрера описа твърдението на "Демократична България" (ДБ), че е дала неизгодно редица автобусни линии в Северна София и на всичкото отгоре има нарушение на договора, тъй като част от ползваните от превозвача автобуси били по-стари, отколкото трябвало по договор.

Като първо невярно твърдение, общинският съветник посочва описанието на договора – ДБ казват, че е концесия, а не било вярно – в столицата концесия за транспорт няма, казва той.

Според Контрера, действително имало по-стари автобуси (от ДБ казват, че са 7 на брой, общинският съветник не уточнява броя), но те били използвани когато имало случаи на аварираи "титуляри". "Истината е, че в случай на аварирали коли изборът е или хората да седят по спирките, или да бъдат извозени. Всеки нормален човек, освен хората на ген. Атанасов и Бойкикев (бел. ред. - председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов и председателят на "Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов), би ги извозил. Ползва се една извънредна ситуация, за да се създават скандали", обяви Контрера, който всъщност е един от инициаторите на сключването на договора за въпросните автобусни линии и не го отрича.

Контрера е категоричен, че изчисленията на ДБ как Столична община плаща по-скъпо, отколкото трябва, са грешни: „За сведение на техните експерти – разходите на един автобус и неговото обслужване не се равняват на частен дизелов автомобил. Те казват, че маслото на един автобус се сменяло на 50 000 км., а то се сменя на 15 000 км., защото това са автобуси на метан, които се движат по 20 ч. на денонощие. Те казват – на година на един автобус са нужни 6 броя гуми за обслужване, а фактите са, че средно на месец поради лоши пътища и аварии се пукат и бракуват по 10 гуми. Това са само два примера, че „Демократична България“ си служи с неистини и манипулации, за да създава скандали и да маскари своите политически опоненти с неверни твърдения“.

Общинският съветник казва и, че е защитил доклада за сключване на договора, като е работил цената да падне от 3,60 лева на 3 лева, превозвачът (МТК „Гроуп“) вкарал за своя сметка 60 газови автобуса, а инвестицията от 30 млн. лева си е за негова сметка и риск. „Данните на Центъра за градска мобилност показват, че пътникопотокът се е увеличил. Хората са доволни“, твърди Контрера.

Каква е предисторията на договора - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес