Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Oбщинската фирма "Софинвест" още е без лиценз, важни ремонти са блокирани

30 септември 2024, 07:20 часа • 420 прочитания

Увеличава се броят на ремонтите на общинска собственост и инфраструктура, които не може да започнат или не може да продължат заради това, че общинската фирма "Софинвест" още е без лиценз, пише в. "Сега".

Спрени важни ремонти

В софийския зоопарк, който е общински, не може да започне преустройството и обновлението на зоната с жирафите, съобщи директорът му Добромир Бориславов пред комисията по екология в СОС.

ОЩЕ: Чистката е факт: СОС смени ръководствата на шест общински дружества

"Проектът е абсолютно готов във всичките си части, но в момента поради липсата на лиценз на "Софинвест" отлежава заради невъзможността да бъде внесен в Направление "Архитектура и градоустройство" за получаване на разрешение за строеж. От общинския съвет ще зависи кога този ремонт ще бъде реализиран, тъй като това е първият инвестиционен проект от такъв мащаб за Зоологическа градина-София", поясни Бориславов. 

През септември кметът на София Васил Терзиев съобщи, че при смяната на ръководствата на шестте най-важни общински фирми, извършена през юли, в борда на директорите на "Софинвест" е назначен човек, който има икономическо образование, без да е инженер или архитект. По-късно бе съобщено, че става дума за Камен Пчеларов, който е един от тримата директори.

Една от основните дейности, които "Софинвест" изпълнява, е "извършване на независим строителен надзор и технически контрол в проектирането и строителството", за които се изисква удостоверение, регистрирано в ДНСК. За целта всички членове в УС трябва да имат компетенции, съобщи Терзиев. Според него това е първият по-голям проблем, предизвикан от непрозрачната смяна във фирмите на София. "Не е ясно дали е саботаж или непреценена грешка", коментира кметът.

ОЩЕ: Областната администрация не се съгласи с Терзиев и одобри чистката в шест общински дружества

Зоопаркът на София влиза в група от обекти, които все още не могат да получат разрешение за строеж или пък за ползване. Към момента да се въведат в експлоатация чакат детската градина в "Бояна" и новоизградената улица "Народно хоро" в "Овча купел". Налага се да спре работата по укрепване на свлачищата в района на Долни Богров, ремонтът на минералната баня в "Овча купел", проектите за енергийна ефективност на блокове в множество райони на София. Строителството на спортна зала в 56-о училище и пристройката на 41-ва ДГ също може да спрат, а други не може да бъдат въведени в експлоатация.

На 11 юли по предложение на Карлос Контрера от ВМРО, за когото на последните местни избори гласуваха по-малко от 6000 души, и с гласовете на ГЕРБ, БСП, ИТН и на всички общинари без политически групи, които станаха известни като "икономическото мнозинство в СОС", без конкурс бе подменен бордът на "Топлофикация", на ЦГМ, "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" и на споменатото "Софинвест".

ОЩЕ: Как се точат парите на София: Общинско дружество и районен инспекторат в комбина, разкри АКФ (ВИДЕО)

Към момента никой в общинския съвет не казва как предстои да се излезе от ситуацията в "Софинвест". Въпреки че шефът на зоопарка съобщи за проблема в присъствието на председателя на екокомисията Красимир Гълъбов, който бе съвносител на скандалния доклад на Контрера за смяната на шефовете на изброените фирми, той по никакъв начин не коментира темата и не поясни дали вносителите ще посочат нов човек за "Софинвест".

Хората около Терзиев също не дават еднозначен отговор по темата за бързото връщане на лиценза.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес