Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общинар дава Васил Терзиев на прокуратурата - "укривал" жалба до областния управител

01 август 2024, 11:10 часа • 1197 прочитания

Столичният общински съветник от ВМРО-БНД Карлос Контрера обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу кмета Васил Терзиев и администрацията му.

Поводът стана свиканото извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) от страна на председателя му Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС), което Контрера нарече "криминално". Причината обаче е друга - според общинаря столичният градоначалник "укривал" жалба до областната управа в период от 3 дни.

За сесията днес е предвидена само една точка - ново обсъждане на приетия на 11 юли доклад за стартиране на конкурси за назначаване на бордове в общинските търговски дружества: Чистката е факт: СОС смени ръководствата на шест общински дружества.

Сагата с шефовете в общинските дружества

Припомняме, че на 29 юли областната администрация на област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шест общински дружества. Става въпрос за "Топлофикация-София", "Център за градска мобилност" и още от най-големите фирми, които разпределят милиони левове от столичния бюджет.

На 11 юли ГЕРБ, БСП, ИТН, Карлос Контрера и независимите членове на СОС решиха в бордовете на тези дружества да се назначат определени хора до провеждане на конкурси, докато от ПП-ДБ-СС искаха приемане на правила за прозрачен избор на членове в съветите на директорите.

Още: Човек на Пеевски в "Топлофикация": Политическо кресчендо заради общинските дружества в София

Обвиненията на Контрера

"Защо казвам криминално - защото въпросната заповед на Терзиев е отменена от областния управител още миналия петък и практически заповед няма, та няма и как да има сесия. Съобразява ли се Терзиев с това - не. Той и кохортата му са над закона, за тях правилата са досадна подробност, с която могат и да не се съобразяват", атакува Контрера в публикация във Facebook.

Снимка: Васил Терзиев, БГНЕС

От ВМРО-БНД припомнят, че на 18 юли 2024 г. с писмо Васил Терзиев връща за ново обсъждане решението на СОС за конкурсите и бордовете. "Забележете - връща с писмо решение на СОС, а законът ясно казва, че изпълнителните си действия кметът на общината извършва със заповед. На 19 юли 2024 г. с жалба ОА23-8984 Контрера сезира областния управител на София, че заповедта на Терзиев е нищожна и незаконосъобразна. Образува се проверка по случая. На 23.07.2024 г. заедно с другите двама вносители на доклада (Гълъбов и Петрова) чрез Терзиев внасят втора жалба до Областната управа, в която посочват и допълнителни основания. Номерът е СОА24-ВК66-6253/2/ от 23.07.2024 г. Терзиев крие жалбата до Областна управа три дни и я изпраща едва в петък, нищо че законът повелява незабавно да изпрати всички материали до административния орган", гласи позицията.

Още: Областната администрация не се съгласи с Терзиев и одобри чистката в шест общински дружества

Областният управител е сезиран още на 19 юли и той се е произнесъл в разумния седемдневен срок, казва Контрера в отговор на твърденията на ПП-ДБ-СС как областната администрация се е произнесла буквално за ден. "Обаче остава въпросът защо Терзиев е укривал жалбата от 23 до 26 юли", пита още общинарят от ВМРО.

"А по този казус Терзиев и компания ги пращам със сигнал в прокуратурата, защото не може по подобен безподобен начин да се газят закони и правила!", пише Контрера.

Още: Смените в общинските дружества: БСП отказа да участва в извънредно заседание на СОС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес