Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Костинброд: Модернизацията на жп линията от София до сръбската граница е изключително важна за нас

11 декември 2021, 18:35 часа • 7294 прочитания

В ход е така важният проект за община Костинброд "Модернизация на жп линия София-Драгоман-Сръбска граница, участък Волуяк-Драгоман", съобщават от общината.

Оттам сочат, че през град Костинброд ще преминава скоростен влак (надземно метро), който ще обслужва гражданите в общините на запад от София. Влакът ще има връзка с метростанции в София, а за обслужване на гражданите на община Костинброд ще бъде изградена нова ЖП гара.

"Проектът е изключително важен за общините Костинброд, Сливница и Драгоман и е свързан с очакваните европейски инвестиции в Република България, заложени преди няколко години и с краен срок за реализация 2024 година", допълват от общината.

Крайната дата за изграждането на отсечка Волуяк-Костинброд-Драгоман е 28.12.2024 година.

Припомняме, че поръчката за този обект е разделена на две обособени позиции, а договорите в Националната компания "Железопътна инфраструктура" са подписани на 22-ри март тази година.

Изпълнител по първата позиция – за проектиране на железен път, контактна мрежа, съоръжения, строителство и авторски надзор на участък Волуяк- Петърч", е консорциум "Вистра" между фирмите "ВДХ" АД и испанската "Лантания" АД. Стойността на контракта е 91 999 000 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – 40 месеца.

По втората позиция - "Строителство на железен път, контактна мрежа, съоръжения на участък Петърч–Драгоман, проектиране, строителство и авторски надзор на системи за сигнализация и телекомуникации на участък Волуяк-Драгоман", договорът е с гръцката компания "Терна" АД.

Той е на стойност 275 млн. лв. без ДДС, като за подизпълнители са вписани дружествата "Порр Бау" ГмбХ (Австрия), "АЖД Прага" ООД (Полша) и "Балкантел" ООД (София). Срокът за изпълнение е 48 месеца.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес