Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Елин Пелин даде подробности за събарянето на стара сграда

04 януари 2022, 17:37 часа • 4299 прочитания

Уважаеми граждани, по повод множеството сигнали относно полуразрушената сграда на заведение „Зиг Заг“, намираща се северно от пл. „Николай Чудотворец“, която е опасна за преминаващите хора, Община Елин Пелин ви уведомява за обстоятелствата.  

Останките от полуразрушената сграда на бившето заведение за бързо хранене „Зиг Заг“ към настоящият момент попадат в два съседни имота. Част от прилежащия терен е общински и е предвиден за улица тупик, която е публична общинска собственост. Предприето бе разчистване на постройката, попадаща върху терена за улица.  

Останалата порутена сграда се намира в частен терен, чийто съсобственик е общинският съветник Валери Брънзелов.  

Многократно служители на общинската администрация от отдел „Общинска собственост“ и отдел „Устройство на територията и контрол по строителството“ са водили разговори и кореспонденция с г-н Брънзелов да разчисти доброволно терена и да го обезопаси.  

Поради недоброто стопанисване на терена в централната градска част през пролетта на 2021 г. Община Елин Пелин издаде предписание на собственика за премахване на сградата и разчистването на терена. В сградата има открити части от „ВиК“ инсталация на бившето заведение, които може да доведат до аварии. На постройката е монтирано и електро табло - тип разпределителна касета с лесен достъп, което е необходимо да се демонтира или обезопаси и собственика е многократно уведомяван за него.  

Предписанията, които бяха издадени от общинската администрация, се обжалват в съда от г-н Брънзелов и в момента тече съдебно производство. Поради това към днешна дата не се пристъпва към разчистването на терена, който се намира в идеалния център на града. В това състояние сградата може да бъде опасна за децата, които играят в района до нея.  

Община Елин Пелин, като водеща община в Софийска област, винаги се стреми да поддържа в добро състояние всички обществени територии, стопанисвани от общината.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес