Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Ботевград в битка за проблемни проекти и корекции за 9 млн. лв.

14 ноември 2017, 16:45 часа • 2450 прочитания

Успешно справяне с проблемни проекти от стария програмен период отчита кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.

„Успяхме да намалим корекциите, за някои от тях договорихме опрощаване, други са още в съдебна фаза. Основата, върху която стъпих, беше образно казано нестабилна. Корекциите бяха за близо 9 млн. лева за три основни проекта и няколко по-малки. Това е общата сума, която общината дължеше на различните министерства, свързани с изпълнение на проекти в периода 2007-2013 г. като корекции и неизплатени суми за собствено финансиране“, обясни кметът.

9-те милиона лева представляват 150% от собствените приходи на общината за една година. А финансовите корекции са фактически санкции за общините бенефициенти. И те трябва да отговарят на размера на загубата на публични средства, в това число от фондовете на ЕС.

„Някои от тях успяхме да оборим, други са си в съдебна фаза още, за трети сключваме споразумения и се възползваме от опцията да ги намалим с 80% . Има такава възможност в бюджета за 2017 г. Въпрос е на преговори между бенефициентите, които са претърпели корекции, каквато е община Ботевград, Министерство на финансите и съответното друго министерство, което е управляващ орган по дадената програма. За някои от корекциите сме успели да договорим 80% намаляване на дължимите суми“, посочи Гавалюгов.

Паралелно с нестихващата битка да спасят голяма част от нанесената щета за 9 млн. лв., местната управа е успяла да сключи договори по ОП“ "Региони в растеж" за около 9,5 млн. лв.- целият размер, предназначен за общината.

Това са проекти за прилагане на мерки за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради в Благоевград. В момента някои от проектите се реализират, а други са пред сключване на договор с изпълнители.

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради пък се санират 12 блока, които трябва да бъдат довършени до края на годината.

„Подадохме проектни предложения за изграждане на 42 км водопровод в три села и за ремонт и рехабилитация на 20 км общински пътища. Сега очакваме финални одобрения и сключване на договори по Програмата за развитие на селските райони. Проектните ни предложения са преминали няколко етапа на оценка, за два от които има сериозни индикации да бъдат одобрени“, каза градоначалникът.

Проектите, за които се очаква финансиране, са на обща стойност 12 млн. лв. - по 6 млн. за водопроводи и 6 млн. лв. за общински пътища.

Вече втора година местната управа изпълнява проект по програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия.

1,2 млн. е общата му стойност, като около 800 000 лв. от тях са за водещата община Ботевград, а останалата сума е за партньора от сръбска страна – град Лесковац.

Проектът е инвестиционен - за ремонт на старата спортна зала и за оборудване на новопостроената многофункционална спортна зала „Арена Ботевград“ с медицински кабинет, фитнес оборудване, допълнителни баскетболни конструкции, екипировка, топки и др. пособия за спортните клубове.

Конкретно оборудването е по линия на "Развитие на младежките дейности" и в 2-годишния период на проекта се осъществява съвместно обучение на местния баскетболен клуб „Балкан“ и баскетболна академия от сръбския град Лесковац.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес