Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обясненията за бъдещо застрояване на Копривщица - не можем да се развиваме, младите бягат

30 март 2017, 09:00 часа • 4204 прочитания

Досега Община Копривщица не е имала Общ устройствен план. С него не се отнема статута на града на град-музей, ние го обичаме такъв, какъвто е. Планът, който се приема, е за зоните, където няма архитектурни забележителности. Това обясни председателят на Общинския съвет на Копривщица Рашко Христов относно решение, с което Копривщица на практика губи статута си на археологичен исторически резерват.

Христов говори за промяната на ОУП в бъдеще време – като нещо, което все още не е реално факт. Общинският съветник обяви и, че охранителната зона на Копривщица трябва тотално да се ревизира. Именно тази зона определя къде не може да се строи без специално разрешение и при определени ограничения. Христов повтори, че иска в града да има нови зони, за да може Копривщица да се развива.

Според Христов, който говори и пред bTV, статутът на Копривщица трябва да се осъвремени: "Държавата не е дала нищо 30 години". Всички обичат Копривщица така, категоричен обаче беше жител на града.

Пред Нова телевизия соченият за основен инвеститор Радослав Йовков, под чийто натиск се прави промяната в Общия устройствен план (ОУП), обяви, че "никога и никъде не съм искал промяна на облика на Копривщица". Аз ще съм първият човек, който ще се възпротиви да се променя обликът на Копривщица. Йовков посочи, че кметът (бел. ред. – Генчо Герданов), който е против инвестиционното предложение, бил "лъжливото краварче". Внесъл съм жалба срещу кмета, който защитава тези, които строят в охранителната зона, добави Йовков. Той настоя, че иска строителство в подходящи зони, а не там, където има архитектурни ценности. Възпротивих се на думата "резерват", защото не сме индианци – поисках промяна, например да се нарича "защитена зона", като това бъде облечено в постановление на Министерския съвет, каза Йовков.

Който както иска да ме нарича, включи се и кметът Герданов. Притеснява ме, че Общинският съвет гласува да отпадне като дефиниция архитектурно-исторически резерват от Общия устройствен план, заяви градоначалникът.

Още вчера вечерта (29 март) Actualno.com се свърза с г-н Йовков, който не пожела да коментира по телефона темата, тъй като се опасяваше, че думите му може да бъдат изопачени. Затова изпратихме следните въпроси на г-н Йовков за писмени отговори, които да публикуваме без промяна. Въпросите са:

1. Предлагате на Община Копривщица проект за изграждане на СПА комплекс на стойност 8 млн. лева, като според предложението Ви проектът трябва да се реализира в съвместно дружество с Община Копривщица. С колко средства ще влезете Вие в това дружество?

2. Като физическо лице ли планирате да участвате в съвместното дружество или посредством фирма? Ако е посредством фирма, коя ще е тя?

3. Имате ли предишен опит в такива мащабни проекти? Ако да – бихте ли споделили и дали пример в какви други проекти и къде са реализирани те?

4. На извънредно заседание на 17 март, 2017 година, Общинският съвет на Копривщица е обсъдил промяна на Общия устройствен план на града и градът вече да не е архитектурен исторически резерват. Смятате ли, че това е направено заради Вашето инвестиционно предложение?

5. Мислите ли, че ако Копривщица бъде лишена от статута си на архитектурен исторически резерват, това ще навреди на града?

6. На 30 март Общинският съвет ще разгледа доклад относно инвестиционното Ви предложение – какво очаквате да се случи, ще бъде ли прието според Вас?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес