Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обещания и уверения, че няма глоби за винетки по пътищата около София

19 февруари 2020, 07:53 часа • 3879 прочитания

Неяснотата къде по пътищата около София има винетки и къде не вече предизвиква напрежение в населени места около столицата. Снощи в Нови Искър имаше кратка пътна блокада, има закани във Facebook за нови протести – например в Банкя, в събота, 22 февруари.

В коментар пред Нова телевизия директорът на АПИ Георги Терзийски посочи, че не смята брожението за проблем. На директен въпрос има ли налагане на глоби за ползване на пътища около София, Терзийски отрече, но не изброи за кои пътища става въпрос. На фокус най-вече е Северната тангента, но не само – пътищата до Нови Искър, Симеоновско шосе, Банкя, Владая, бул. "Ботевградско шосе" между селата Долни Богров и Желява, „Самоковско шосе”, Волуяк, всички входно-изходни артерии. А Терзийски се оплака, че имало разбита толкамера по Бистрица, докато уверяваше, че няма нито един глобен заради толтакса.

На въпрос защо за 1 година още няма окончателно разбирателство между АПИ и Столична община за пътищата, Терзийски отвърна, че общината вече заявила желание да плаща за поддържка на определени пътища – отново не стана ясно кои точно.

Председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) Зафир Зарков обясни, че "би трябвало" до седмица да има разбирателство кои пътища около София ще се поддържат съвместно от общината и от АПИ. Дотогава нямало да има глоби за липса на винетки по пътищата "вход-изход" за София. Все още договаряме маршрути с АПИ, добави Зарков.

Недоверие

"Вчера е имало глобени за шофиране без винетка", каза жител на столичния квартал пред bTV.

"Детето ми учи в София, личната ми е лекарка е в София, не мога да си позволя винетка", коментира недоволна жителка на Нови Искър.

Още в края на по-миналата година се водеха разговори за това, заради скандала със Северната тангента. В началото на 2019 година, точно в разгара на най-големите проблеми с електронната винетка, АПИ взе да обяснява, че тангентата е част от републиканската пътна мрежа и следва да има винетка. След избухналото сериозно недоволство, премиерът Бойко Борисов стопира това намерение и обяви, че няма да има винетки за Северната тангента.

Какво казваше Борисов преди над 1 година - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес