Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НПО предупреждава Фандъкова: Да не правим главния архитект главен прокурор

27 януари 2016, 12:58 часа • 1766 прочитания

Избирането на нов главен архитект на Столична община (СО) само по себе си няма да доведе до промяна на модела и прекъсване на порочни практики, свързвани с тази длъжност през последните години. Нужна е смяна на модела, разделяне на отговорностите и смела реформа на системата за градско планиране на СО, с цел да се избегне съсредоточаването на цялата власт в една фигура, какъвто беше случаят с предходния главен архитект. Това казва в своя позиция Инициативаният комитет за промяна в системата за градско планиране на София.

Опасяваме се, че обявяването на конкурса, без той да е обвързан с категорична заявка за работа по предстояща реформа, е сигнал, че Столична община предпазва статуквото и не осъзнава нуждата от промяна на една компрометирана система, достигнала своя предел, казват от неправителствената организация.

Призоваваме Столична община, в лицето на г-жа Йорданка Фандъкова, да се ангажира с конкретни срокове, в които ще се проведе реформа на модела на градоустройственото планиране, посочва Инициативаният комитет за промяна в системата за градско планиране на София. НПО-то изразява и готовност да участва с наблюдатели в процеса на избор на нов главен архитект на столицата, като не иска да взема участие в журито.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес