Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият строеж в "Младост" има разрешение, ще се търси как то да бъде спряно

16 ноември 2016, 07:55 часа • 1140 прочитания

Жители на столичния квартал „Младост” са останали цяла нощ, за да не допуснат багери в градинката между блок 70 и 9 ОДЗ в "Младост" 1.

Искаме поляната да си остане, трябва да има въздух, трябва да има къде да играят нашите деца, заяви млад мъж, един от протестиращите. Трябва да питаме кога кметицата ще сложи врати тук – на зелено вече се продават апартаменти, вижда се от обяви в интернет, каза друг мъж. Той се закани пред Нова телевизия, че ще се намери начин – постоянно ще стоим, но няма да се строи.

Съгласно издадено разрешение от тази година в градинката ще има строеж на пететажна сграда. Всичко възможно ще направим, за да няма толкова строежи, обеща новата кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък коментира, че било неморално да се почва с нов строеж при новоизбран кмет. Фандъкова не коментира редовния документ на строителната фирма. Мисля, че трябва това разрешително възможно най-бързо трябва да отпадне, подчерта Иванчева, която обясни, че в 13:00 има среща с архитект Здравко Здравков, за да се търси основание за отмяна на разрешителното. Възможно основание е, ако сградата не е в унисон с околната среда.

По думите на Влади Калинов – Директор „Контрол по строителство“ в Столична община, с последния план жилищните сгради са изместени в периферията, за да има междублоково пространство. Правени са обществени обсъждания. Основния проблем е, че не сме намерили начин за комуникация с гражданите. Там са възстановени терени, минали са съответните процедури. Извършва се цялостна проверка на всички възможни терени. Строителството е с разрешение още юли месец преди да започнат протестите. Трябва да мине проверката да е се види дали има слабости в процедурите. Как да кажем кой е виновен след като има устройствен план, допълни Калинов пред bTV.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес