Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов шеф, стари проблеми: Ще се справи ли "Екоравновесие" с бездомните кучета?

08 февруари 2022, 10:10 часа • 8387 прочитания

1437 осиновени кучета от приютите на ОП "Екоравновесие" през 2021 година. Това са последните данни, които са публикувани на официалния сайт на общинското предприятие.

През последните години проблемите с бездомните кучета изглеждат все по-дълбоки и все по-нерешими. В същото време средствата, които се отделят от общинските бюджети, са изключително високи, но на практика контролът е нищожен, а резултатите незадоволителни. За груби несъответствия в публикуваните данни свидетелстват много от доброволците, които от години се борят за подобряване на отчетността и вдигане на повишаването на прозрачността в общинското предприятие.

През 2019 г., с помощта на сдружения и организации за защита на животните, се създаде Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, която трябва да е водещия документ за работата на ОП "Екоравновесие". Повече от две години по-късно, принципите на тази програма не се спазват. Или се спазват, но само на хартия.

"В Богров са настанени над 1500 кучета. Проблемът е, че постоянно се събират и се държат кучета около тази бройка, защото за толкова животни се осигуряват пари. Независимо от условията. Тук идва въпросът дали в приюта се държат кучета с определена цел, а не се връщат /както е записано в Националната програма/, защото това позволява да се точат пари от системата. За да бъдат усвоени 3 000 000 на година". Това споделят от неправителствената организация "Дара", които от години следят случващото се в общинските приюти.

Снимка: ДАРА

Дейността на ОП "Екоравновесие" е изцяло под крилото на столичния кмет, а по закон всяко едно нерегистрирано и безстопанствено куче е отговорност на общината.

Още през 2012 г., с Решение № 13774 от 02.11.2012 г., ВАС взима решение и отменя наредбата, с която бяха занижени изискванията към новите приюти за бездомни животни. Точно на основанието на тази наредба е построен приюта в Богров, който продължава да приема и обслужва животни. Реално погледнато още от самото си създаване, приюта в Горни Богров работи при заварено състояние.

От организацията за защита на животните повдигат редовно въпросите за условията, в които се настаняват заловените безстопанствени кучета. Настаняването на повече от десет животни в една клетка и недостиг на обособените колиби са предпоставки за поява на проблеми, особено в студените месеци, когато животните замръзват до смърт.

Тук идва въпросът дали тези кучета са по-добре на улицата. Световната практика показва, че политиката "кастрирай и върни" работи. Реално кучетата са териториални животни, а присъствието им в определена територия не позволява на други кучета да се заселят там. Изключително редки са случаите на агресия, която е проявена от кастрирани животни.

Броят на доброволците непрекъснато расте. Различни организации осигуряват ваксини, обезпаразитяват и осигуряват храна, което е в помощ на общината. През последните години доброволците работят с така нужната социализация на кучетата, а това вдига процентът на осиновяванията. Ако има синхрон и разбиране на двете страни, то проблемът с безстопанствените животни няма да бъде толкова страшен.

"В България има бездомни кучета и това е явление, което е съществувало, съществува и ще съществува, защото няма интерес да бъде спрян притока към улицата. Няма елементарна регистрация на животните. Процентът на кастрираните животни е изключително нисък." Това е изводът на организациите за защита на животните.

Така на преден план изпъква най-големия проблем – липсата на контрол. Според сега действащия Закон за защита на животните, чл. 37. (1) Регистрацията на кучета се извършва по реда на чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всеки собственик на куче е длъжен да направи ветеринарномедицинска регистрация в тримесечен срок от придобиването му, а след това следва да се направи и административна такава в съответната община. На практика обаче никой не извършва контрол на извършените регистрации. Така се затваря цикъла – нежеланото потомство на некастрираните домашни любимци се озовава на улицата, а след няколко месеца има свое собствено потомство. В българското законодателство /ЗМДТ/ кастрираните животни се освобождават от данък и такса, но процентът на кастрираните и регистрирани кучета в общините е нищожно малък. В много общини регистър на кучетата изобщо не съществува, липсва воля за създаване на такъв, липсват образователни програми и желание за увеличаване на контрола.

При регистрацията на домашния любимец от ветеринар и поставянето на чип, информацията следва да бъде въведена в Интегрираната информационна система на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) – ВетИС, но голяма част от общинските власти и отделите по "Екология" изобщо нямат достъп до тази система.

В края на 2021 г. ОП "Екоравновесие" има нов директор – Цветелин Добрев. Дали с него ще бъдат подобрени условията в общинските приюти и дали ще бъде прекъсната досегашната порочна практика, това само времето ще покаже. Г-н Добрев е бивш кмет на село Елешница, намиращо се на трийсетина километра от столицата. През 2012 г. самият той беше арестуван за бракониерски лов в местността Джадърското край град Елин Пелин, а в багажника на автомобила полицията намира убит елен лопатар.

Автор: Анна Борисова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес