Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да има финален дебат между Васил Терзиев и Ваня Григорова преди балотажа

02 ноември 2023, 10:35 часа • 4963 прочитания

Финален дебат между двамата кандидати за кметския стол в София - Васил Терзиев и Ваня Григорова няма да има. Това съобщи БНТ, като причината е отказът на кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" да участва.

Още в деня на първия тур БНТ и bTV заявиха готовност да реализират съвместен телевизионен дебат - днес от 20:00 часа, с водещи Добрина Чешмеджиева и Мария Цънцарова, но този проект няма как да бъде реализиран.

Припомняме, че Терзиев взе 31,80% (119 121 гласа) на първия тур на местните избори. Негов съперник на балотажа на 5 ноември ще е Григорова, издигната от коалицията "БСП за България" - тя има 21,59% подкрепа (80 875 гласа).

Как се стигна до провала на дебата?

Припомняме, че кандидатът за кмет на столицата на ПП-ДБ вчера предложи да не се ходи по "множество дебати" точно в седмицата преди балотажите, а да има един по-специален. В него обаче кандидатите за кметове не се сблъскват сами, а да имат и помощници - избран член на Столичния общински съвет, кандидат или избран районен кмет. Според Терзиев, по този начин в рамките на до 60 минути ще бъде най-добре представена визията за управление на бъдещия кмет, за работата му с общинския съвет и районните кметове, програмата за развитие на София.

продължителност до 60 минути също беше част от условията му, както и медиите, по които да се излъчва - БНТ, БНР, БТА, bTV, Нова ТВ, национално новинарско радио, бизнес издание с видео подкаст. Още: Григорова се надява, че Бойко Борисов ѝ вярва

"Вярвам, че един такъв дебат ще достигне до най-широка аудитория и ще даде възможност ние като участници да представим на зрителите визията за управление на бъдещия кмет, за работата му с общинския съвет и районните кметове, програмата за развитие на София. Този формат ще представи една пълна и последователна картина пред софиянци преди изборите", се казваше в позицията на Терзиев.

Григорова отговори по-късно същата вечер. Той бе доста остър с думите ѝ, че не става въпрос за корпорация, а за публична длъжност и че вече има уговорен дебат за днес (2 ноември). "Но тъй като разбирам, че имате нужда някой да Ви суфлира, може да вземете със себе си депутати, министри, Борис Бонев, приятели, колеги, когото поискате. Ще ви чакам там", пишат от нейния щаб.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес