Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незаконно ли е оръжието на стрелеца от "Стрелбище" - МВР и СДВР говорят различно

28 март 2016, 08:30 часа • 5945 прочитания

Нямаме информация дали стрелецът Петър Коджейков от „Стрелбище” е имал законно или незаконно оръжие. Това заяви шефът на СДВР Младен Маринов. Можем да кажем, че оръжието е старо и незаконно, добави главният секретар на МВР Георги Костов, като по този начин се появи леко противоречие с думите на колегата му. Всъщност е намерено второ оръжие, сочи последната информация.

По думите на Маринов не е имало операция още в събота вечерта (26 март), защото заради тъмнината „частично болното лице” (бел. ред. - Петър Коджейков) можело да се обърка кой идва, а и не ставало въпрос за терорист. На констатация, че стрелецът всъщност не е освидетелстван, Костов отговори, че „лицето” имало инсулт и след него са се появили отклонения в поведението му.

Според главния секретар на МВР полицията първо е разположила противокуршумни щитове и тогава е имало изстрел от страна на пенсионирания полицай. Няколко часа е отнело на полицията да изведе съпругата му, а чак след това е имало „тактически прийом” – разконцентриране на стрелеца, за да бъде задържан. При задържането е имало няколко изстрела, два от които били „насочени към жизненоважни органи” на задържащите го полицаи. Куршумите са спрени от противокуршумни щитове. Костов похвали СОБТ за свършеното, като припомни, че в такива ситуации баретите са могли да отвърнат на огъня и да убият Коджейков.

Според Нова телевизия стрелецът е награждаван за полицай номер едно на София в края на миналия век. Експерт по сигурността изрази учудване, че човекът е върнал личното си оръжие, след като се е пенсионирал. По думите му в нашето законодателство трябва да има стандартизирани психологични тестове за лица, боравещи с оръжия, които да се провеждат периодично.

Реплика на дъщеря му е провокирало избухването му. Тогава той е стрелял към крака ѝ в пода, разказа пред bTV кумицата на Коджейков. Според нея след преживения инсулт мъжът е имал бели петна в паметта си.

Според ген. Атанас Атанасов случаят много се преекспонира. Той разказа, че преди години се е с правил с подобна ситуация само с помощта на двама районни инспектори. Той определи случая като „рутинна ситуация, приключила нормално“, но по думите му „дълги години ще се споменава случая Лясковец.“

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес