Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не една, а четири кабинки от Симеоновския лифт се проверяват в чужбина

01 февруари 2016, 08:38 часа • 3213 прочитания

Цели четири кабинки от Симеоновския лифт са проблемни. Лифтът влезе във фокуса на общественото внимание, след като при уж затворени и заключени врати малко дете падна от една от кабинките му.

Проверката на лифта е приключила, но от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засега няма да обявяват резултатите от нея. Причината е, че се изчаква експертиза от производителя на кабинките в Австрия, която трябва да стане готова вероятно през тази седмица. За проверка обаче е отделена не само злополучната кабинка №111, от която падна детето, а и още четири, твърди в. "Сега". Иначе лифтът работи още от сряда (3 февруари).

Миналата седмица от ДАМТН обясниха, че вратата се е отворила внезапно заради технически проблем. Експертите са установили, че е възможно заключващият механизъм да не се е затворил плътно. В края на седмицата концесионерът "Витоша ски" обаче съобщи, че проверката е приключила със заключение, че съоръжението е изправно. От компанията са приложили и копие на протокол, от който става ясно, че проблемната кабинка №111 е преминала 10 теста на затварящия механизъм, които са установили, че той се заключва нормално. Протоколът е подписан от експерти от ДАМТН.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес