Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научни умове изследват дупката на бул. Черни връх

25 юни 2015, 13:02 часа • 11363 прочитания

По мое настояване бяха поканени и външни експерти-уважавани специалисти, професори от различни университети. Обърнала съм се към всички научни институти, за да може по-бързо да се установи причината за пропадането на тротоара. Докато не се установи причината няма да сме спокойни.

Това заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, съобщи БГНЕС.

Фандъкова съобщи, че продължава работата по установяването на причините за втората дупка по бул. "Черни връх", което нямало да стане за един или два дни. "Мнението на експертите е, че поне три седмици е срокът, в който ще бъде ограничено движението по бул. "Черни връх". Там не е спряна изцяло работата по линията на метрото, а е спряна работата в участъка, който е ограден, докато се установи причина и се обезопаси, за да не пострадат работници, които са в метрото. Няма никаква опасност от закъснения за линията на метрото", увери кметът.

Тя посочи, че не може да коментира причините за пропадането, докато не се изкажат експертите, защото може да са различни. "Хипотезите, които ни представиха вчера експертите са няколко и се изследват всички. Вчера мобилизирах представители на експлоатационните дружества, които имат подземна инфраструктура, като Софийска вода, Топлофикация и Метрополитен и Транспортна инфраструктура", съобщи Фандъкова.

"Имаше един такъв инцидент, укрепи се и след това отново се появи. Това означава, че има нещо под земята-най-вероятно подземни води и течове, но трябва да стане ясно откъде идват и едва тогава да сме спокойни и да продължим", каза тя и съобщи, че районът около дупката е обезопасен. "Ще продължи работата на специалистите и експертите, която е сериозна със специална заповед, експертиза, които изискват и лабораторни измервания и проби", допълни Фандъкова.

Тя коментира и фонтана на бул. "Витоша", като посочи, че първоначално е била категорична, че трябва да се премахне след негативните реакции, които предизвика, но освен негативни мнения се събрали и цели подписки, за да остане.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес