Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-колоритните кукери в България отново се събират в Елин Пелин

05 февруари 2019, 14:59 часа • 6986 прочитания

На 9 февруари в Елин Пелин ще се проведе фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“. Участват маскарадни групи от цялата страна.

Фестивалът се организира от Община Елин Пелин, със съдействието на читалищата от общината.

Община Елин Пелин продължава усърдно да работи за утвърждаването на българските традиции, тяхното запазване и развитие, защото народните обичаи и обреди представляват културно-историческото и обществено развитие на всеки народ.

Фестивалът се провежда за трета поредна година, като целта е да се представи многообразието на маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетните празници, да съдейства за поддържането и за предаването от поколение на поколение на местните обредни игри с маски и да се представи маскарадната традиция от различни региони на страната.

Българите имат особено място в сърцето си за звънливия глас на хлопките. В ритъма на отривист звън посрещат зимните месеци с танца на кукерите, старците, сурвакарите, джамалите и бабугерите, неспирният меден ритъм отеква в тялото и не спира да звънти в ушите дълго след като си свалил костюма…

Вярва се, че звукът на звънците прогонва злите сили. Легенди, приказки и вярвания разказват, че от звънчевата песен бягат всички дяволи, караконджоли, таласъми, вампири и юди-самовили.

И след „Сурва“ в Перник, площад „Независимост“ в град Елин Пелин е следващата спирка на много от кукерските групи.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес