Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти 2021

17 декември 2021, 18:02 часа • 1846 прочитания

Асоциация за развитие на София, Столична община, Каритас София и представителството на ВКБООН в България връчиха първите награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти днес, 17 декември, в СофияЛаб.18 декември, е международния ден на мигранта - на тази дата през 1990 г. ООН приема Международната конвенция за защита на правата на работниците-мигранти и на членовете на техните семейства. По този повод наградите целят да отличат фирми, които назначават и задържат мигранти в екипите си, да им дадат обществено признание за насърчаване на многообразието и включването на работното място и да популяризират добрите практики за професионално развитие на всеки.

“София винаги се е стремяла да бъде град, който е отворен към културените многообразия, уменията да живеем заедно, да водим града си към просперитет. Вие сте хората, които с професионалните умения и със сърцата си давате възможност на мигрантите, които са примудени да търсят дом на друго място. В живота е много важно да се живее с достойнство, а работата и заетостта са достойнство“, каза Малина Едрева от Столичния общински съвет.

„Наемането на хора в уязвима ситуация е висша форма на отговорност – от една страна към самите тях и от друга към местната общност. Адмирации към всички работодатели, които поемат съвестно тази отговорност!“, допълни Цветомир Думанов от Каритас София.

Наградите са и част от дейността на новото Бюро за информация и услуги за чуждестранни граждани, което се създаде и заработи от октомври тази година с общите усилия на СО, АРС, БЧК, с подкрепата на Пазари Запад и ВКБООН, съфинансирано от ЕС чрез Фонд Убежище, миграция и интеграция по проект Свързване.

“Благодарности на Столична община, Асоциация за развитие на София и Каритас за сътрудничеството и партньорството, защото развитията, които виждаме в София през последните години, са възможни благодарение на това, че работим заедно.”, изтъкна Петя Ковачева от ВКБООН.

КНСБ, БТПП, членовете на Работната група по интеграция събираханоминации, а организациите-инициатори избраха и победителите в 5 категории – области, особено релевантни за успешната интеграция на чуждестранните граждани. Победителите през 2021 г. имат съществен принос да намалят бариерите пред мигрантите на трудовия пазар и да подпомогнат интеграцията и разбирателството в общността на София и околностите й.

В категория устойчив ангажимент към служители-мигранти бе отличена фирмата „Конвой-Уорлд“ АД, водещ производител и дистрибутор на стоки за бита с производствена база в района на Нови Искър. Фирмата вече повече от 5 години наема търсещи закрила и получили статут граждани на трети страни. Освен така нужната работа, като социален отговорен работодател Конвой предоставя адрес, жилищно настаняване и цялостна подкрепа с други необходими услуги като записване в детска градина, личен лекар и др. В момента в Конвой работят 4 служители от Сирия и Пакистан.

В категория зелени работни места за граждани на трети страни наградата получи „Франсизкуп“ - дружество, което се занимава с рециклиране на стартери и алтернатори и тяхната продажба в страната и чужбина. В момента във Францизкупработят 3 момчета от Афганистан, които имаха шанса да получат своята първа работа в компанията. Фирмата ги предлага и безплатно жилищно настаняване.

В категория „работодател с отношение към майките и жените“ наградата получи ЕйнджълБейби ООД, фирма за дрешки за деца от 0-4 години и текстил за детската стая. Тази година ЕйнджълБейби ООД нае 3 жени от Афганистан и Йемен и е в очакване на разкриване на още 2 работни позиции за уязвими жени, като заявиха желание да наемат и квалифицирани мъже.

В категория „съчетаване на работа и учене“ победи Ортотех ООД,най-големият български производител на ортопедични медицинскиизделия. В момента в Ортотех работят 2 момчета от Афганистан, на който им се предоставя не само обучение на работното място, но и възможност да съвместяват работния процес с курсовете по български език.

В категория „работа в екип“ отличието отиде при ТераСтоун, българска компания с предмет на дейност внос, дистрибуция и директна продажба на гранитогрес, подова керамика, санитарен фаянс, технически мрамор и гранит. В ТераСтоун работят 3 души от Сирия, които получиха пълна подкрепа и приемане от екипа. И реализираха успешното им включване като равностойни колеги в един по-добър работещ екип.

“Благодаря за тази награда. Аз споделих тази новина с колегите и те са много щастливи, че по такъв начин се връща позитивна обратна връзка към нас”, заяви Георги Гюров от Ортотех.

 

„България има нужда от попълнения в кадрите - от млади хора, които да се приобщават и социализират. По този начин развиваме българската икономика и държавата просперира.“ – Кирил Ангелов, Францизкуп ЕООД

 

 

Многонационалният проект „СВЪРЗВАНЕ - Инициатива за интеграция чрез свързване на градовете “(CONNECTION) е съфинансиран от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.

 

 

 

 

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес