Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На мястото на "1300 години България" временно ще има зелена площ

05 юли 2017, 08:22 часа • 2051 прочитания

Зелена площ ще се появи на мястото на паметника "1300 години България", който се намира в градинката пред НДК и който в народния фолклор е известен с името петоъгълния шесто***ник. Това стана ясно от изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Зелената площ ще е временна - докато бъде обявен конкурсът за възстановяване плочите на софийските войнишки полкове. Затревяването ще стане факт, защото под сегашния паметник има кухо пространство, към което водят стълби.

След като мястото бъде облагородено, от общината възнамеряват там да бъде върнат един от най-важните елементи на разрушения войнишки мемориал - лъвът, който е бил в центъра му. В момента фигурата му се съхранява в Националния военноисторически музей. По думите на зам.-кмета по култура Тодор Чобанов лъвът е в сравнително добро състояние, но въпреки това водещи специалисти ще го обследват и ще извършат по него допълнително консервационни работи. В момента се подготвяло и заданието за конкурса за паметните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. "То ще премине през обществено обсъждане и ще бъде съгласувано с министъра на отбраната, тъй като у нас действа закон за военните паметници, и едва тогава ще бъде обявен конкурсът", посочи Чобанов, цитиран от в. "Сега".

"Моментът за реставрация, укрепване на паметника отдавна е минал и това са факти. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора", коментира Фандъкова нежеланието на активисти паметникът пред НДК да бъде премахнат. Тя посочи още, че "никога не е имало предложение за възстановяване на паметника от страна на инициативен комитет". Столичният кмет напомни, че решението на Столичния общински съвет от 2014 г. е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция и преди да бъде взето, са проведени множество обществени обсъждания, включително и конкурс за възстановяване или изобщо с предложения какво да се прави с паметника. Конкурсът приключи с това, че нито един от проектите не събра минимума от точки и журито не класира никого. Авторът на паметника проф. Валентин Старчев също имаше свой проект, който беше подложен на обществено обсъждане, но не събра подкрепа. Беше проведено и социологическо проучване, според което демонтажът на паметника се подкрепя от 73-80% от хората.

"Дори в случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той при всички случаи към днешна дата трябва да бъде демонтиран и след това да бъде възстановяван", каза Фандъкова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес