Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъж за малко да замръзне на Черни връх, защото не го пуснали в заслона

04 януари 2019, 05:15 часа • 11068 прочитания

Доста трагичен случай се е разминал за малко по Нова година на Черни връх. Млад мъж за малко да пострада сериозно, след като му е бил отказан достъп до заслона на върха точно по Нова година, информира БНТ.

Става въпрос за Кирил Радев, който решил с приятели да стигне до заслона, тръгвайки от хижа Алеко. Той тичал до там, като бил с много леко облекло – включително къси панталонки, защото искал да се закалява. Семейството, което стопанисва заслона, обаче отказало да го пусне, защото искало да празнува в тесен кръг празника и му било омръзнало от „демонстрации”.

„Ако съм считал, че има и един процент вероятност да не вляза и да не се стопля в хижата със сигурност щях да планирам цялото начинание по един по различен начин“, споделя Кирил, който казва, че е проверил с приятелите си дали заслонът ще е отворен на Нова година. Информацията била, че ще има хора, които ще празнуват в тесен семеен кръг.

Когато стигнал до заслона, му отворила жена, която му обяснила да си представи, че все едно няма никой и не го пуснала в къщата. Въпросната жена най-вероятно е Ирина Евтимова, която с мъжа си Чавдар стопанисва заслона. Те признават, че недооценили ситуацията, но има и причина. „Това се случва всяка божа вечер, почна да става някаква мода всеки идва да демонстрира екипировката си. На Коледа имаше хора които си пиеха и си пушеха. Ние живеем там, все пак сигурно се предполага, че и ние искаме да прекараме Нова година в наша си обстановка, без да ни се натрапва някой”, казва Ирина.

Приятелите на Кирил, които пристигат малко по-късно, го намират треперещ от студ и в начална фаза на хипотермия. Те се обаждат на спасителната служба и чак тогава той е пуснат в заслона, докато дойдат спасителите. Според директора ПСС- Емил Нешев обаче маратонки и шорти са недопустима екипировка.

От Българския туристически съюз, които отдават чайната под наем, обясниха, че наемателите на планинските хижи са длъжни да осигурят достъп на туристите 365 дни в година, 24 часа в денонощието.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес