Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Младост" спечели конкурса "Най-зелена община"

31 януари 2018, 14:24 часа • 3563 прочитания

Район „Младост“ на Столична община спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г.

Проектът, който получи приза в категория „Голяма община“, представлява образователна програма за ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците в училищата и детските градини в района. Мотото на програмата е „Децата на „Младост“ събират разделно отпадъците. Целта на кампанията е 2500 от децата, посещаващи детските градини и училищата в столичния район „Младост“, да научат повече за разделно събиране и рециклиране на отпадъци чрез неформално образование, учене чрез преживяване и различни игри.

През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като креативност, мащабност, добри практики и резултатност.

Проектът на район „Младост“ предвижда да се разработят настолни игри за ползата от рециклирането, провеждане на уроци в училища и детски градини, изграждане на Детски Екокът със съоръжения за детски игри, кошчета и други материали, напомнящи на децата да изхвърлят отпадъците разделно. Успешното приключване на проекта ще бъде отбелязано със засаждане на цветя и поставяне на табелки в екоалеята и на пейките

„Щастливи сме да получим тази награда, тъй като зелената идея е в слогана, с който спечелих изборите „За по-зелен Младост“. С този проект и с подкрепата на „Екопак България“ ще образоваме децата за ползата от рециклирането и ще създадем екопространство, с което ще облагородим района“, заяви кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева.

„Радвам се, че връчвам наградата на район Младост, един от столичните райони с дългосрочна стратегия за разделно събиране на отпадъци от опаковки. „Екопак България“ има успешна история в работата си на територията на района, която се доказва от резултатите до момента. През 2017 г. домакинствата в район „Младост“ събраха и рециклираха 1073 тона отпадъци, с което спестиха 320 КВт/ч електроенергия, 23 000 литра вода, 1862 барела петрол, спасиха от изсичане са над 9000 дръвчета и намалиха депонираните отпадъци с 3800 куб. м.“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Той връчи на г-жа Иванчева статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2017 г. и чек за 25 000 лв.

Пред Actualno.com Бургуджиев анонсира, че през март 2018 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на организацията.

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за трета поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Целта на надпреварата е, както да отличи иновативни еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение в общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира гражданите за ползите от него.

„ЕКОПАК България“ АД e организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, която организира и обслужва системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 84 български общини.

Мисията на организацията е да oползотворява отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата, да се грижи за чистотата на българските общини и да бъде техен партньор в дейностите по управление на отпадъците.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес