Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масово тровят кучета в столичен квартал

12 септември 2016, 11:39 часа • 3556 прочитания

Масово тровят и отвличат кучета в столичния квартал Горна Баня. Това научи Actualno.com от жители и потърпевши, чиито кучета са били убити по този начин.

От месец юли тази година случаите са зачестили, като от тогава говорим за най-малко 8 умишлени отравяния. Потърпевшите подозират, че така крадци разчистват пътя си за обири.

По техни думи отровата се хвърля безразборно по вътрешните дворове на къщите, в които се отглеждат животни, "дегизирана" като храна. "Всички тези подхвърляния на примамки след себе си крият опасност от натравяния на невръстни деца", споделиха потърпевши пред Actualno.com.

В страшна агония и с пяна на устата 4 домашни кучета са издъхнали през август. Те са били умишлено отровени с храна в двора на дома им, разказа собственичката Диана Иванова. Въпреки че е сигнализирала МВР за серийните инциденти, никой не откликва на жалбите й.

"От януари месец започна тровенето, а онзи ден едва спасих други две", разказа още Иванова. Тя е изгубила вече 4 кучета от началото на годината. В момента се бори за живота на другите две, които също са погълнали смъртоносната храна. Категорична е, че любимците са умъртвени нарочно. Това потвърждават и епикризите на последните две кучета.

Предишното масово тровене на кучета e било преди година. Тогава в квартала е имало няколко смъртни случая на животни, яли напоен с отрова колбас. За съжаление виновникът, разхвърлял отровените колбаси, така и не е бил открит. Собствениците на отровените кучета са подали жалби в съответните районни управления, резултати обаче и до ден днешен няма.

Според Наказателния кодекс се предвижда до 3 години затвор за осакатяване или убийство на животно и глоба от 3000 до 5000 лева. Доказването на вина в тези случаи обаче е изключително трудно.

Тровенето на животни в квартал "Горна Баня" си има и друга предистория. През 2008 г. масово кучета са били убивани заради страх от бяс. Тогава са били убити над 10 домашни животни.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес