Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лют скандал в ефир - плащала ли си е сама неправомерно пари районна кметица за управление на европроект?

24 февруари 2021, 08:00 часа • 4321 прочитания

Имам право да питам като общински съветник как се разходват общински пари. Те не са общински, контролират се от Управляващ орган извън Столична община. Тези две тези се сблъскаха в сутрешния блок на БНТ – в лицето на общинския съветник от ГЕРБ Георги Георгиев и кмета на район "Красно село" Росина Станиславова заради неяснота с парите по проект с евросредства "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" за района.

Абсолютно шокиращо Станиславова каза, че е щяла да даде информация за проекта, ако Георгиев просто е поискал информация, а не се е позовал на жалба от гражданин. Преди това Георгиев заяви, че е писал 4 писма до Станиславова заради съмнението, че тя и нейни колеги са взели пари от проекта за себе си неправомерно и не е получил ясен отговор. Той обясни, че е попитал как са разходвани парите по проекта и Станиславова не е отговорила. По-важният въпрос е давала ли си е пари г-жа Станиславова, настоя Георгиев. Това е манипулация, отвърна тя.

365 000 лева е общият бюджет на проекта, достигнали сме над 500 души при цел от малко над 200 души, поясни Станиславова. За нея въпросът е "въпрос на децентрализация". Ще дам отговор, когато се разбере причината да се стига до това питане, настоя тя.

Сключила ли е договор със себе си кмета на района? Ако г-н Георгиев разбираше, щеше да знае, че е заложен бюджет за управленски разход на проекта. Когато няма капацитет в администрацията да ръководи такъв проект, кметът трябва да поеме нещата, заяви Станиславова, след което сама призна, че в такива проекти няма опит, имала в друг вид европроекти. И обясни, че става въпрос за ръководен от нея екип общо 5 души-чиновници, включително самата тя, който взел за 9 месеца малко над 41 000 лева. Не са 9 месеца, от средата на май е, уточни Георгиев.

По думите на общинския съветник на ГЕРБ, Станиславова е имала и втори договор за работа по проекта, което тя реално потвърди. 2400 лева с осигуровките ми е заплатата, уточни тя, а 7500 лева бруто е взела по проекта, стана ясно. Кметът Фандъкова е разпоредила проверка по проекта, увери Георгиев, след като Станиславова уточни, че дала на нея информация преди питанията на Георгиев.

"До този момент не е постъпила информация друг районен кмет да е сключила договор сам със себе си", каза Георгиев. А Станиславова отвърна, че не съжалява за нищо: "Трябва да има гарантираност на разходите в условията на ЕС". След като кметът е върнала 500 000 лева за ремонти на улици поради неусвояване, защо не си е наложила санкция сама на себе си за несвършена работа, попита Георгиев, а Станиславова отвърна, че имало обжалвания срещу пусната обществена поръчка и съответно процесът е блокиран и районната администрация не може да направи нищо преди решението на КЗК и евентуално съдебно решение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес