Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на БСП-София: Европа отхвърли искането на пари за завода за горене на отпадъци в София*

14 май 2019, 15:00 часа • 3319 прочитания

Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на отпадъци по технологията RDF. Това заяви лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов в сутрешния блок на телевизията на Столетницата.

"Този завод щеше, уж, да е поредната брошка на ревера на управляващите в София, а се случи точно обратното. Проектът, с който кандидатстваха за финансиране за изграждането на този завод, планиран от тях да бъде вдигнат на територията на ТЕЦ "София", е спрян. Причината е объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането. А това показва крайна некомпетентност от страна на администрацията в Столична община и абсолютно неумение да бъде свършена работата така, че да бъде осигурено финансиране. Европейската комисия им удари звучен шамар", заяви Паргов.

Според лидера на БСП почти сигурно шансът заводът да бъде изграден с европейски средства е загубена. Паргов смята, че сега цялата процедура ще трябва да почне от самото начало, но проблемът е, че догодина приключва седмгодишната програмна рамка на Оперативна програма околна среда (ОПОС) и по която България може да кандидатства за финансиране на подобен проект. Тоест, дори и да бъде започнато пак кандидатстването за финансиране, то едва ли ще бъде завършено, защото няма достатъчно време за това.

"Започне ли новият програмен период, проектът по програма от стария ще увисне и средства за изграждане на завода няма да бъдат осигурени. И тук идва ред на един напълно логичен въпрос - кой носи отговорност за този провал? На първо място, разбира се, е кметът Йорданка Фандъкова и подопечната ѝ администрация, начело със заместничката ѝ Йоана Христова. Никой няма право да си играе с парите и с тревогите на софиянци! Въпросът за изграждането на този завод на територията на ТЕЦ "София" предизвика бурни реакции, както в пленарна зала на СОС, така и в града със серия протести. Управляващите тогава смело обещаваха, че София щяла да заприлича на Виена, защото и в австрийската столица заводът за изгаряне на отпадъци бил изграден в центъра. Обаче ние искаме да приличаме на Виена по стандарта и качеството на живот на гражданите, а не по мястото на завода за изгаряне на боклука".

Actualno.com опита да получи отговор и от г-н Паргов, и от Столична община по кое перо е отхвърлен проектът за завод, за колко точно пари става въпрос и специално отговор от Столична община защо. Получихме обещание за коментари, като председателят на СОС Елен Герджиков каза следното: "Твърдението на БСП-София, че проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF гориво е спрян, е категорична лъжа. Той е в процес на оценка. Използването на толкова важни за столицата теми в предизборната кампания е безотговорно и би могло да накърни в дългосрочен план интересите на софиянци. Жалко е, че сме свидетели на подобно нещо. Призовавам колегите от опозицията към повече сериозност и политическа дълбочина по време на кампанията. Работата за града ни трябва да продължи и след изборите".

* В крайна сметка, от Столична община също направиха коментар: "За проекта е изготвен доклад за съответствие от "Джаспърс" (механизмът за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма "Околна среда". Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. "големи проекти". Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 година".

Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на "За да остане природа в България" и кандидат за евродепутат от "Демократична България" Тома Белев коментира при одобряването на проекта от СОС във Facebook така: "Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лева от ОП "Околна среда" на Столична община, за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 млн. лева годишно."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес