Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Левицата" се обяви против премахването на Паметника на Съветската армия

07 март 2023, 16:14 часа • 2057 прочитания

Коалиция "Левицата" се обяви против премахването на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в София. Предложението на "Демократична България" мина днес в комисията по култура в Столичния общински съвет (СОС).

Позицията на "Левицата" гласи, че формацията е "против опитите за заличаване на историята". "Настояваме за прекратяването на процедурата по премахването на монумента. Това е акт на безумие, на подчиненост на конюнктурни зависимости и на преиначаване на българската история!", смятат от коалицията.

Взетото решение от общинската комисия по образование и култура на Столична община за преместването на мемориала според тях било "израз на политическа вулгарност, историческа неграмотност и дива омраза".

Припомняме, че идеята беше подкрепена от общинарите от ГЕРБ-СДС и ДБ, а представителите на БСП напуснаха демонстративно заседанието.

"Преди да вземат това решение гласуващите най-малко е трябвало да прочетат повече и да научат, че мемориалите в Европа, посветени на победата на Съветската армия срещу нацизма, са над 4000. Само в Берлин те са 12 и германската държава поддържа и пази тези паметници с държавни средства, в Унгария са над 900 и т.н.", смятат от коалицията.

Ако решението бъде гласувано окончателно в СОС, от "Левицата" ще се обърнат към областния управител на София-град с призив да защити Паметника на Съветската армия. "Монументът е държавна собственост и е недопустимо неговото премахване или преместване!", пишат от "Левицата".

Според решението на комисията от днек кметът на София Йорданка Фандъкова трябва да поиска държавата да премести паметника и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата. Главният архитект пък трябва да направи конкурс за промяна на плана за застрояване и регулация на градината, така че да се намери решение за използването на пространството след махането на паметника.

"Ние, от "Левицата", апелираме за мирен протест на 9 март в 8:30 часа пред сградата на Столичната община (събитието е заявено). Призоваваме всеки българин с гражданска доблест и историческа памет да се присъедини към нашето несъгласие с поругаване на българската история", завършват от коалицията.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес