Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къщата на Яворов в София може да стане държавна, отваря врати на 21 май

10 май 2016, 07:14 часа • 3823 прочитания

Къщата-музей на Пейо Яворов може да стане държавна собственост. Сегашният собственик на имота е склонен да го даде в замяна на друг имот, а държавата е готова да удовлетвори такъв вариант. Това стана ясно след като културният министър Вежди Рашидов провери започналия наскоро ремонт на емблематичната сграда.

"Намерихме със собственика на сградата общ език, той се оказа добър патриот, диалогичен човек. Важното е, че има разбиране от всички страни, че този забележителен паметник на българската история и култура трябва да бъде съхранен и спасен", отбеляза министър Рашидов.

Очаква се след края на ремонта на фасадата къщата-музей на Яворов, която ще има и нов покрив, да отвори врати специално за Нощта на музеите на 21 май 2016 г. Посетителите тогава ще могат да разгледат и съхранените в автентичен вид стаи, които са обитавали поетът и Лора Каравелова.

В отговор на журналистически въпрос министър Вежди Рашидов посочи, че не е изключено да предложи и по-високи санкции за собствениците на къщи - паметници на културата, които не се грижат достатъчно добре за тях и дори често умишлено ги оставят да рухнат.

Къщата-музей на Яворов е реституирана и препродавана многократно, а през 2009 г. става собственост на "Дом Яворов" ЕООД. От октомври 2013 година до началото на януари тази година сред управителите на частното дружество е Валери Митков, който е провъзгласен за Велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България. Митков е собственик на избухналия завод за утилизация на боеприпаси "Миджур" в Горни Лом, който отне живота на 15 души.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес