Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Самоков откри международните Цар-Шишманови дни

27 септември 2024, 17:31 часа • 357 прочитания

Днес в конферентната зала на хотел „Арена” в Самоков кметът инж. Ангел Джоргов откри Осемнадесетите международни Цар-Шишманови дни и четиридесет и четвъртите четения на Асоциация за етнология, антропология и фолклористика „Онгъл” .

Той благодари на екипа на Асоциация „Онгъл” за усилената работа по теренните проучвания в Самоков и за организирането на този голям научен форум. Архиерейският наместник отец Михаил Колев благослови начинанието и подчерта, че направените задълбочени проучвания от „Онгъл” сред църковната книжнина са с голямо значение за историята на Самоков. Отец Михаил припомни значимата роля на митрополит Симеон Самоковски за борбата за църковна независимост .

Тази година четенията са посветени на 290 годишнината от възкачването на митрополитския престол на Симеон Самоковски и 30 години от откриването на мощите му.

Ежегодните четения на Асоциация „Онгъл” се реализират с подкрепата на Община Самоков и Исторически музей – Самоков. Те ще продължат до 29 септември и включват научни доклади, филми и изложби.

Още: В Самоков ще се проведат Международните Цар-Шишманови дни

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес