Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на район "Студентски": Чичото на Васил Терзиев опита да ме вербува за ДС (ВИДЕО)

04 юли 2023, 11:15 часа • 17436 прочитания

Кметът на столичния район "Студентски" Петко Горанов разказа в интервю за Гражданско сдружение "БОЕЦ", че Павел Терзиев, чичо на кандидата за кмет на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев, е опитал да го вербува за доносник на бившата Държавна сигурност.

Припомняме, че баща му, дядо му и неговият чичо са заемали постове в различни управления на ДС, някои са били и партизани, според разкритията на бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. Още: Мнение: Неправилно е да разпъваме Васил Терзиев за греховете на ДС

"Действието се развива през януари 1986 г. Той работеше в СУ, по-късно разбрах, че това е топслужителят на ДС в университета. Искаше да бъда доносник, като най-напред каза, че са ме проучвали и аз отговарям на техните условия за работа при тях. Надълго и нашироко ми обясни каква организация е ДС и че докато има държава ще има служби за държавна сигурност. Но правя лично обяснение, че службите на Държавна сигурност в един тоталитарен режим и при демократичен са съвсем различни. Тогава още ми бяха още пресни спомените от Възродителния процес и ми беше обяснено, че сега е моментът кой - кого в двете системи - Изтока и Запада, кой кого ще унищожи. Каза ми, че аз като патриот трябва да работя за тях", разказа Горанов, който беше избран за кмет от листата на "Демократична Бълграия", но не е предложен за втори мандат. Политолог: Васил Терзиев може да загуби изборите зрелищно и катастрофално (ВИДЕО)

"Имахме 4 срещи с Павел в университета и 2 навън. На втората среща казах че ме надценяват и нямам качествата да работя за тях, човекът каза: "Нека не се заблуждаваме, не ти трябват никакви качества, на теб ти трябва да имаш вместо 2 уши - 4 и да казваш какво чуваш". Аз усетих, че ще изгубя себе. Чувствах се зрял, но каква зрялост на 22 години? Допитах се до родителите ми и те ми казаха, че максимално бързо трябва да се разгранича от този човек, иначе ще настъпи момент, в който аз няма да съм това, което съм", добави още районният кмет.

Той потвърди, че като районен кмет е проверяван за принадлежност към службите и не са открити данни да е работил за тях. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес