Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Елин Пелин: Семейство Джабер няма правно основание да живее при нас

20 февруари 2017, 08:30 часа • 3265 прочитания

Сирийското семейство Джабер, заради което се стигна до сериозно медийно внимание, все още е в Елин Пелин. Това призна кметът на градчето Ивайло Симеонов.

Виждам, че това са хора, които са измъчени. Но зад този параван стои нещо друго – бяха направени опити да се настанят афганистанци и то без документи. Отказът ни е правово обоснован. Почти три месеца те не търсят да спазят сроковете за регистрация, а от осем месеца живеят в Елин Пелин, обясни Симеонов. Според кмета на Елин Пелин семейство Джабер няма правно основание да живее на територията на Елин Пелин, защото не били спазили закона – документно, но не стана ясно какво точно не е наред в документите им. На Симеонов му беше припомнено, че срещу самия него има информация за конфликт на интереси – че е съдружник във фирма "Сине Саунд Интернешънъл" ООД към 18.01.2017 година, макар фирмата да не осъществява дейност т.е. има конфликт на интереси. Той отрече да участва в частни фирми.

Кметът настоя, че в Елин Пелин хората са толерантни, но не приемат да не се прави разлика между сирийци и афганистанци. Основният проблем е дали тези хора имат правно основание да бъдат в Елин Пелин или не. Намерихме фирми, които изявиха желание да помогнат, да им уредят документите за други градове, но те не поискаха, посочи Симеонов. Помагаме им и им съдействаме – ако ние не сме изрядни като администрация, ще си понесем последствията, заяви кметът. По думите му семейство Джабер поканили журналисти и оттам се почнало с провокациите. И добави – в годините назад сме приемали сирийци, които живеят добре при нас.

Ивайло Симеонов е категоричен, че трябва да има правила. Не правим разлика между бежанци и узурпатори, каза той и даде пример – че от дома в Доганово имало настанени афганистанци, които нарочно се регистрирали като по-млади, а не били. Подготвяме декларация относно настаняването на бежанци, завърши кметът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес