Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жители на Лозен: 3 месеца изпълнителната власт не предприема нищо

30 май 2016, 15:27 часа • 537 прочитания

Ние, жителите на село Лозен, община София, многократно и на висок глас изразихме своята позиция против изграждане на кариери за камъни в селото. Категорични сме, че искаме Лозен да е жилищна зона в природна среда и зона за отдих, а не район с добивна промишленост.

Това се казва в писмо на Гражданска Инициатива "Бъдеще за Лозен", изпратено до премиера Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Получихме официална подкрепа от Столична община и лично от кмета на София г-жа Фандъкова, БЧК, БПЦ, редица неправителствени организации, туристически дружества, известни личности.

Вече три месеца изпълнителната власт не предприема нищо. Три месеца пред медиите представителите на министерствата популистки твърдяха "Спираме кариерите", но всъщност думите не бяха подплатени с конкретни дела. При срещите ни в министерствата чиновниците за пръв път виждаха на карта разположението на кариерите и възкликваха "Това е абсурд!". Същите чиновници, които са подписали в подкрепа на разрешението за проучване, предначертавайки нова съдба за хиляди нищо неподозиращи хора. Същите тези бюрократи сега ни приканват да изчакаме решението на ВАС, знаейки, че ролята на ВАС е изключително административна, знаейки че ВАС почти никога не се произнася в полза на жалбоподателите поради прекалената формалност при разглеждане на казусите. Същите чиновници, които имат разработен механизъм как да обличат абсурдите в перфектни процедури. Защото знаят къде да сложат точките и запетайките.

Жителите на Лозен няма да позволят съдбата на селото да се реши от точки и запетайки и от чиновници, пренебрегнали цялостната визия за благосъстоянието на Лозен, неговите жители и тяхното бъдеще. Ние, жителите на Лозен, искаме управляващите да постъпят държавнически. Ние настояваме те да се съобразят с народа, който им е дал власт и гласувал доверие, и незабавно да изтеглят разрешение № 444 от 03.02.2016 г. на Министерство на енергетиката.

Уважаеми господин Премиер, на 13.05.2016 г. Вие настояхте Вашите подчинени да направят всичко възможно по закон, за да няма кариери в Лозен. Има различни варианти това да се случи, например чл. 156 от АПК или чл. 69 от ЗПБ. За нас е без значение точният член и параграф. Просто нека намерят начин, както намериха начин да прокарат това абсурдно решение.

Уважаеми господин премиер, притеснени сме, че ще се опитат да Ви подведат отново. Да ви подведат, както са Ви подвели на 6 януари в първото заседание на Министерски съвет за 2016 година. Сега цял Лозен е притихнал в очакване да види резултата от Вашата препоръка.

Ние, жителите на Лозен, категорично не приемаме издаденото разрешение за проучване и сме решени да предприемем активни протестни действия, ако до 10.06.2016 г. не се изтегли окончателно разрешение № 444 от 03.02.2016 г. на Министерство на енергетиката.

Съдържанието на това писмо беше изчетено и прието с пълно мнозинство на общоселско събрание на жителите на Лозен, проведено на 29.05.2016 г., завършва писмото.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес