Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жельо Бойчев: Управляващите и отговорните за "Орландовци" блестят с отсъствието си от проблема

19 юни 2015, 16:23 часа • 9815 прочитания

"Управляващите и отговорните за случилото се в "Орландовци" блестят с отсъствието си от проблема. Това заяви депутатът от БСП и заместник-председател на столичната организация на левицата Жельо Бойчев на пресконференция по повод напрежението, прераснало в сбиване между българи и роми в столичния квартал "Орландовци".

"Оставихме достатъчно време на отговорните за ситуацията институции да реагират по подходящия за това начин, каза Жельо Бойчев. - Сега обаче ние започваме да говорим с ясната и категорична позиция, че ще се противопоставим на всички опити този по същество социално-икономически проблем да бъде превърнат в етнически. За съжаление, ако продължи бездействието на институциите по този въпрос, ще бъде много трудно да се удържат опитите за злоупотреба с темата в публичното политическо пространство. Много често ми задавате въпроса какво по същество означава реална политика в местната власт. Ето сега ви давам отговор. Това е разликата между дясното управление в града и лявата политика. Дясната политика превърна крайните квартали на София в гета. Това е дясна политика, социално безчуствена и неангажирана по никакъв начин да интегрира и пълноценно да ползва всеки един столичанин в града. Дясна политика, очертаваща все по-големи разлики между лъскавия и богат център и крайните квартали. Дясна политика, за която проблемите на хората нямат никакво значение. А най-важна е тяхната сигурност. И в това се включва дори по какъв начин са интегрирани в системите на образование, здравеопазване и социално подпомагане. И въобще не отварям темата за отговорността, която има и местната власт относно реализацията и даването на възможност за работа на хората в София".

Жельо Бойчев обърна внимание и на един факт, който прави много сериозно впечатление от началото на конфликта в "Орландовци". "Липсва каквато и да е реакция от отговорните за тези събития институци, отбеляза той. - Те блестят със своето отсъствие. Започвам с политическото ръководство на МВР в лицето на министър Румяна Бъчварова, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и мнозинството на ГЕРБ, воглаве с кмета на район "Сердика". А на реформатора Радан Кънев, който е много активен по тази тема и дава непрекъснато решения от една или друга медия, ще припомня, че областният председател на София е заместник-председател на партия от Реформаторския блок и по конституция и по закон има изключителни отговорности, свързани с обществения ред и сигурността на гражданите. Някой да чу неговото име някъде. Да чу реакция от негова страна по тези събития?! Разбира се, че не! Ако трябваше да се откриват строителни обекти, ако трябваше да се режат лентички, ако трябваше да се участва в някое от сутрешните телевизионни предавания, щяхте да ги видите тези лица. Но там, където има проблем, където има сложна и критична ситуация, те блестят със своето отсъствие".

Вчера около 50 души са бяха събрали пред читалището „Райна Княгиня” в столичния квартал. "Ситуацията в кв. „Орландовци” бе овладяна още първия ден. С изключителни усилия и много добра организация успяхме да овладеем една ситуация, която можеше да излезе извън контрол. Тя слава Богу стихва, но не се отказваме от усилията си. Има силно полицейско присъствие и следим развитието й”, каза вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите й напрежението в Гърмен и в „Орландовци” е ескалирало, защото жителите им не сигнализират полицията за проблеми, а прибягват към саморазправа.

Днес депутатът от ПФ Валери Симеонов коментира в ефира на TV7 етническото напрежение. Според лидера на Патриотичния фронт най-голяма полза от случващото се има ДПС. "Присъствието на Илия Илиев в столичния „Факултета” доказва кой провокира етническото напрежение и кой противопоставя етносите. Какво би станало, ако Валери Симеонов или Красимир Каракчанов са там или в Гърмен или в „Орландовци”", заяви Симеоно.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес