Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инициатива във Facebook: Да се запази стара къща, на която око е хвърил Домусчиев*

14 юни 2015, 11:35 часа • 16793 прочитания

Поредната стара къща в София – тази на бул. „Джеймс Баучър” 24, срещу резиденция „Лозенец”, ще бъде съборена.

Историята изглежда тривиална, но може би не съвсем. В своя публикация във Facebook политологът Първан Симеонов пусна снимка на къщата и разказа, че в нея е живял виден български писател, но наследникът му няма интерес да поддържа имота, който заслужава да има защитен статут, но няма такъв. А сега, на негово място, ще се строи кооперация на пет етажа, с подземен гараж.

Според Люба Кулезич проектът на Mirat Group е всъщност инспириран от Кирил Домусчиев, който е харесал мястото.

Преди години това място беше с хубава ограда и очарователен двор, споделя още Първан Симеонов в профила си, където негови приятели, както и той самият, са пуснали снимки на мястото (бел. ред. - заглавната снимка на материала е споделена на профила на г-н Симеонов). Политологът разказа за други места и сгради в София, които са били спасени след обществена намеса - градинката до Руската черква "Св. Николай" не беше застроена, бившето Китайско посолство след като години се рушеше, сега е частен клуб, но поне обликът му е запазен.

Отговорът на Домусчиев

В официален отговор адвокатите на собственика на "Лудогорец" пояснява, че собственик на къщата е „Кей Пи Джи пропъртис“ ООД. Кирил Домусчиев в момента няма пряка връзка със строежа, казват юристите. Имотът е придобит с два нотариални акта от 2008 г. и 2011 г. За имота е платена действителната пазарна цена. Междувременно са направени необходимите проучвания за статута на сградата и на 14 май 2014 г. Националният институт за недвижимо културно наследство издава удостоверение, че сградата не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Собствениците разполагат с всички документи за строеж, издадени по надлежния ред от район „Лозенец“ и в законоустановените срокове няма постъпили възражения.

В информацията, коментирана от Люба Кулезич, се цитират данни, че сградата е на 100 години. Документи, с които инвеститорът разполага показват, че през 1931 г. парцелът не е бил застроен. Никъде тази сграда не фигурира сред емблематичните, проектирани от известния архитект Георги Овчаров, цитиран в предаването. Нещо повече, дори се появяват и данни, че тя е проектирана от унгарски архитект.

* Информацията е актуализирана

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес