Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Имате устрем, но ние ще ви го убием": СОС отхвърли управленската програма на Васил Терзиев (СНИМКИ)

25 юли 2024, 13:28 часа • 3938 прочитания

С 32 гласа "за" общинските съветници в София отхвърлиха обсъждането на управленската програма, подготвена и предложена от кмета на столицата Васил Терзиев.

Така тя може да бъде приета най-рано в края на септември. В предварителният дневен ред на заседанието на столичните депутати програмата беше обявена като точка 17 допълнителна. Предложението за отлагане на разглеждането беше на Карлос Контрера, а доводите за отхвърлянето - "предизборната програма на кмета е вече известна".

Устрем ли? "Ще ви го убием"

По-рано днес самият Терзиев каза, че думата, с която може да определи програмата си, е "устрем". Той сподели, че преди два дни в една от комисиите са станали свидетели на реплика, която го е накарала да се замисли: "Вие имате устрем, но ние ще направим всичко възможно да ви го убием".

Терзиев коментира така: "Кой устрем искаме да убием? Този, с който да се управляват по-добре ресурсите на града, да не се харчат безразборно пари, да се повишат приходите и да не пилеем това, което имаме като град ли? Целта ни е в остатъка от мандатът да направим София прекрасен град", каза градоначалникът.

Още: Васил Терзиев осем месеца управлява София без допуск до класифицирана информация

"Надеждата ми е да спрем с тази игра на "рушене и доказване". Как никой, освен едни определени партии не може да управлява, защото няма капацитет, а всъщност да се замислим какво дължим на всички граждани, които са ни избрали. Трябва да си помагаме да реализираме амбициозните цели на града, защото управляващите се сменят, но любовта към града не бива да се сменя", заяви Терзиев.

Снимка: БГНЕС

Как изглежда програмата?

Самата програма с приоритети за управление на Столичната община за мандат 2023-2027 е съсредоточена около 19 ключови стратегически сфери на подобрение в града до края на мандата.

Визията за града, която е залегнала в Управленската програма за София 2023-2027 г. и стратегическа карта, поставя човека в центъра на всички инициативи, стремейки се да направи София удобен и сигурен град за хората, град на възможностите, подреден и зелен град, който предлага възможности за активен живот и реализация на потенциала на своите граждани.

Целта е до края на мандата в София значително да бъдат подобрени:

  • Чистота в града, като отговаря на международните стандарти за управление на процесите по чистота.
  • Зеленината в града, за да се превърне София в приятно място за живот и да отговори на климатичните промени.
  • Природните ресурси на града да се опазят, оползотворят и да се осигури пълен достъп на гражданите до тях.
  • Дигитална трансформация, с осигурен достъп на гражданите и бизнеса до информация и активното им участие в процесите и развитието на града.
  • Стабилизиране и модернизиране на общинското здравеопазване.
  • София да се превърне в град на иновациите и предприемачеството. Силна икономиката с висока добавена стойност и значително повишаване на стандарта и на качеството на живот.
  • София да бъде град на различни творчески общности и международен център за култура.
  • Градът ни - неговите улици, събития, данни, информация и системи - ще бъде сигурен и безопасен.
  • Балансирано развитие на цялата територия на Столичната община - разрешаване на предизвикателствата на южните райони и приоритизирано развитието на северните територии на града.
  • Инвестиции за модернизация на градския транспорт, за да бъде по-безопасен, по-бърз и по-добре свързан и синхронизиран.
  • София да се превърне в общината с най-ефективна антикорупционна програма за превенция и контрол и ефективно и бързо обработване на сигнали.

Управленската програма за София предвижда изграждането на безопасни, зелени и привлекателни обществени пространства и удобства за отдих и развлечение. Фокус е навременното и професионално диагностициране и лечение, чрез подпомагане на благосъстоянието, ранна намеса и превенция и промотиране на здравословния начин на живот. Предлагат се устойчиви решения, за да бъдат преодолявани неравенствата, за създаване на нови работни места и нови възможности.

Снимка: БГНЕС

Насърчаването на иновациите и предприемачеството е друг основен приоритет, за да се изгради силна икономика с висока добавена стойност в града и за да бъде променен обликът на София като модерен и предпочитан град - както за туристите, така и за инвеститорите. Ще бъде развивана администрация, която да е близо до хората, която да предоставя бързи, удобни и приобщаващи услуги. Програмата предвижда мерки за превръщането на София в град на културата, на талантите и творците, сцена за национални, европейски и световни културни събития. София ще бъде град от активните общности, който се развива заедно с хората и за хората.

Още: Васил Терзиев: Няма да предадем града на една шайка разбойници

Програма за управление се фокусира върху четири основни приоритета: здраве, възможности, ред и ефективна община.

  1. "ЗДРАВЕ" - София ще бъде чист и зелен град, който осигурява на своите граждани условия за активен живот, модерни и поддържани спортни пространства, лесен достъп до Витоша през всички сезони, качествено общинско здравеопазване и активна социална политика;
  2. "ВЪЗМОЖНОСТИ" - София - умен и добре свързан град с модерна инфраструктура, достъпна среда и повече ресурси за кварталите; град с просперираща икономика, център на иновациите и предприемачеството, културата и творчеството. София ще продължи да повишава стандарта и качеството на живот на всички свои граждани.
  3. "РЕД" - Безопасността и редът ще гарантират осъществяването на реален контрол, навременните реакции на сигнали, въвеждането на ясни правила и системно ограничаване на корупцията. Фокусиране на усилията върху сигурността във всичките й измерения, за да се чувстват хората на София, всички които живеят, работят и посещават града ни, спокойни и в безопасност и за да имат увереността, че техният интерес е защитен.
  4. "ЕФЕКТИВНА ОБЩИНА“ - Добре работеща, компетента и приветлива администрация. В края на този мандат Столичната община да бъде пример за прозрачна, отворена, отговорна и достъпна община, както за гражданите на София, така и за всеки, който има нужда от предоставяните услуги. Дигитална община, която въвлича хората и бизнеса в процеса на вземане на решения; която се движи в крак с времето и технологиите и която е работно място на мотивирани, амбициозни и мислещи личности.
Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес