Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИК Лозенец: "Артекс" не могат да ни сплашат, нямаме търпение да се видим в съда

06 юни 2019, 19:25 часа • 3637 прочитания

Инициативният комитет "Лозенец" приветства заведеното дело срещу негови членове от строителната фирма "Артекс", свързано със спирането на строежа на небостъргача "Златен век". Организацията вижда съдебната битка като опит да бъде сплашена, но и като начин да защити всички свои твърдения срещу небостъргача.

"Приветстваме възможността да стъпим в съдебна зала срещу Артекс. Вече няма да могат да ни казват, че не сме заинтересована страна. Сега ще можем директно да защитим всяка една наша дума, всяка една наша теза в съда, ще може да изискваме документи, които не можехме да искаме преди, ще може да получим съдебно решение, което ще бъде част от правния мир. И понеже институциите ги е страх и отказват да действат и да вземат окончателни мерки, приветстваме възможността, ние гражданите да изнесем тази битка, за да възтържествува справедливостта и законността", обясняват от ИК "Лозенец".

По-рано днес стана ясно, че "Артекс" съди представителите на инициативен комитет "Лозенец" Мариан Башур и Никола Вапцаров за уронване престижа на компанията. Двамата са сред инициаторите на протестите, които доведоха до спиране строежа на небостъргача "Златен век". Граждани дори опитаха да съдят ДНСК заради сагата със скандалната постройка, а в крайна сметка органът спря строителството ѝ. 

От инициативния комитет тълкуват съдебните действия на фирмата като опит за сплашване и потискане на свободата на словото.

"(Целта на това дело е) Да бъде смазана всякаква илюзия, че обикновените граждани могат да съобщят или възразят срещу нарушаването на законите в Република България. Това е наказателна акция срещу свободното слово, срещу гражданското общество и срещу правовата държава. Защото всички обществени промени разчитат на граждани, които имат смелостта да излязат на улицата и да изкажат свободно своето мнение, да защитят обществения интерес вместо частния", твърдят от комитета.

Исковете на "Артекс" срещу Вапцаров и Башур са в размер на 200 000 лева - за разпространяване на "неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии."

Строителната фирма ще продължи да търси правата си в съда и срещу други участници в обвиненията, заради които компанията губи по 120 000 лв. на седмица или общо 840 000 лева от 15 април 2019 г. насам.

От организацията смятат, че исковете срещу тях са "абсурдни и необосновани" и имат намерение да водят съдебната битка докрай. "Един такъв иск не е в състояние да пречупи волята ни", категорични са от ИК "Лозенец".

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес