Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИАГ се задейства по сигнал за незаконна сеч след протест

06 март 2015, 12:07 часа • 23070 прочитания

След като жители на община Елин Пелин заплашиха и организираха протестни действия заради безразборната по техни думи сеч в гората между селата Осоица и Чурек, Изпълнителната агенция по горите обеща да направи проверка.

Заповедта на земеделския министър Десислава Танева сочи, че проверката ще бъде извършена в началото на следващата седмица - на 9 март. Заинтересованите страни ще се срещнат пред Регионалната дирекция на горите в град Елин Пелин в 9:30 часа, казват от МЗХ.

Сечта трябваше да спре миналата година, но продължава, създавайки проблеми в населените места. По този повод кметът и зам.-кметът на Горна Малина, заедно граждани от общината настояха пред Държавно горско стопанство - Елин Пелин сечта да бъде спряна и да бъде направена комисия с участието на всички заинтересовани страни. На 24 февруари тази година директора на ДГС издаде заповед за спиране на сечта и извозването на дървения материал.

Заповедта на МЗХ, за съжаление, не е изпратена нито в общината, нито на ИК в писмен вид, за да знаем обхвата на проверката и състава на комисията, казват от инициативния граждански комитет по случая. И продължават:

"Въпреки всичко ние ще бъдем готови и ще настояваме да бъдат включени: зам. кмета на Горна Малина инж. Ангел Жиланов, проф. Михаил Константинов и Мартин Тинчев, като представители на мрежата „За гората“, както и ангажираните от нас експерти - доц. Попов – Ръководител на катедра "Лесовъдство" при БАН и г-н Иван Донков – лицензиран лесовъд. Имаме и допълнителни въпроси - сече ли се повече от разрешеното, както призна миналата седмица министъра на земеделието и горите Десислава Танева и дали секачите наистина са навлезли и в зони, защитени от НАТУРА. И още – кой и как осъществява финансовия контрол върху дейността на фирмите пряко ангажирани с дърводобива. Питаме също така, редно ли е листната маса, клони и върхове от дърветата да остава в този безобразен вид след сечта. При констатирани нарушения ще търсим правата си докрай. Защитата на нашите гори е наша кауза, тъй като те са садени с доброволен труд от нашите майки и бащи и искаме те да останат и за следващите поколения. В Горна Малина хората вече имат закалка и опит в първия успешен местен референдум в България, с който заявиха категоричното си искане за "Зелена община".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес