Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гражданска инициатива предупреждава: Не Диков е проблемът, цялото архитектурно звено

18 ноември 2015, 12:08 часа • 3628 прочитания

Във връзка с подадената вчера оставка на главния архитект на София, Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт (ГИОРТ) счита, че не само Диков е проблем за градоустройството в столицата. Това става ясно от официална позиция на организацията.

Петър Диков е отговорен за огромен брой проблеми на града и неадекватни проекти като „Трамвай Безумие”, кръстовищата на две нива на Лъвов мост, Семинарията, Телевизионната кула, проектирането на Гешов и България, премахването на Околовръстната железница на София, застрояването на „София ленд” и др. Специално внимание трябва да се отдели на почти двойното увеличение на броя автомобили в София за 10-те години на управление на Направление Архитектура и Градоустройство (НАГ) от страна на Диков. За същия период редица европейски градове намалиха автомобилите наполовина като Париж и Виена например, посочват от ГИОРТ.

„В последно време обаче, си дадохме сметка, че Петър Диков в същност е само върха на айсберга”, коментира координаторът на Инициативата Веселин Кирев. Причината - много от разговорите на ГИОРТ със служители на НАГ се водели така, сякаш се водят с Диков. "Срещу нашите предложения се изтъкваха абсолютно същите безпочвени аргументи - че за автомобилите трябвало да се правят повече естакади "за да се изнасят по-бързо и да не димят по улиците". Това показва изключително ясно, че не просто трябва да има оставки в НАГ, а е необходима цялостна реформа в градоустройството на столицата", казват от ГИОРТ

От Инициативата отбелязват, че решенията на Диков, поне формално, не са били еднолични. Всички те са взимани на Експертен съвет по устройство на територията. На практика - "Съвета на сивите кардинали в общината", дават определение от ГИОРТ. „Заседанията на ОЕСУТ не бяха публични, граждани почти никога не можеше да присъстват. И ние настояваме реформата задължително да включва и такива мерки за максимална прозрачност", отбелязва друг от членовете на сдружението Георги Статков.

От гражданската инициатива смятат, че второто дори по-важно направление на реформи трябва да бъде задължително въвеждане на компетентности модели за оценка на знания, умения, квалификация, отговорност на служителите в направление „Архитектура и градоустройство”. "Само така можем да имаме известна сигурност, че в НАГ ще има промяна. Иначе, рискуваме всичко да остане постарому и даже да се влоши още повече", добавят от ГИОРТ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес