Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждани и художници призоваха за запазване на паметника "1300 години България"

27 юни 2017, 20:03 часа • 2224 прочитания

Граждани и художници излязоха на протест за запазване и възстановяване на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК, предаде БГНЕС.

На някои от плакатите на протестиращите пишеше „Няма как да изградиш бъдещето, което жадуваш, като опитваш да разрушиш миналото, което имаш“, „Върви, народе възродени“, както и „Опазване на паметниците и архитектурните ценности в България“.

„От тук присъстващите художници, голяма част, от които са в ръководството на СБХ официално сме за запазването на този паметник на неговото място. Факт е, че реставрирането му би струвало много по-малко, отколкото са заделените средства за неговото унищожаване“, заяви Любен Генов, председател на Съюза на българските художници (СБХ).

Според Генов, дълг на Столична община като негов собственик е да се погрижи той да бъде възстановен. „Без да политизираме въпроса, паметникът е стойностно произведение на изкуството. Наш дълг е да мислим за съхраняването на културното ни наследство. Фактът, че България ще председателства Съвета на ЕС догодина, а до колкото знаем 2018 г. в ЕС е година на съхранение на културни ценности и изкуство, ето повод от много милиони, които влизат в страната ни за организиране на председателството, ако минимална част бъде заделена би могло да се изпълни проекта за реставрация“, каза още председателят на СБХ.

От своя страна Ивайло Мирчев, художник, подчерта, че паметниците не бива да се пипат. „Просто е срамота и грехота. Хората не го харесвали. Не е мнението на хората, което трябва да води в случая. Това е експертен проблем“, смята той.

„Хората харесват паметника на Самуил, който е буквален и илюстративен, с всички аксесоари на една измислена реалност, защото дори не сме знаели как изглежда този човек. Не пипайте паметника, просто не го пипайте и ще разберете след 30-40 години защо не е трябвало да го пипате“, категоричен бе Мирчев.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес