Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният архитект: Подготвя се жалба за разваляне на заменка за небостъргач в "Стрелбище"

23 ноември 2017, 18:34 часа • 11974 прочитания

Столична община подготвя жалба за обявяване на нищожност на заменката, с която НИКМИ е получила имота на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", където иска да строи 43-етажен небостъргач. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Actualno.com, посочвайки, че задачата е възложена на външна юридическа фирма. Ще има искане за отмяна на заменката, увери той.

Здравков коментира и защо Столична община вече два пъти губи в съда в опитите си да защити заповед с предварително изпълнение за премахване на ажурната ограда, с която НИКМИ загради изцяло имота.

Самото решение е изключително спорно, затова нашите юристи се борят със зъби и нокти, каза главният архитект на София относно решението на Административният съд-София, с коeто за втори път се забранява ажурната ограда, сложена от НИКМИ, да се премахва.

Припомняме, че казусът с оградата стартира през август тази година. Тогава НИКМИ загради изцяло градинката, в която обаче всъщност има няколко имота по регулация. Освен това строителната фирма разруши намиращата се до градинката улица, която е продължение на ул. "Майор Първан Тошев" – защото, според НИКМИ, е незаконна, макар да се ползва като общинска инфраструктура от над 10 години. В средата на август дирекция "Общински строителен контрол", ръководена от арх. Влади Калинов, издаде заповед с предварително изпълнение за махане на оградата и възстановяване на разрушената улица, но с 14-дневен срок, което беше счетено за абсурдно от юристи, коментирали казуса пред Actualno.com. В последния ден на октомври обаче за втори път съдът постанови, че оградата не трябва да се премахва.

Главният архитект заяви днес (23 ноември), че е много странно как може в едната част на решението за оградата Столична община да е права, а в друга - не. Той има предвид това, че съдът счита оградата, гледаща към блок 8 (бел. ред. - там, където има пешеходен проход между улиците "Майор Първан Тошев" и "Дедеагач"), за неправилно поставена. В същото време в решението на Административният съд е записано, че оградата към  бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" е законосъобразна.

"Странно е как може в едната си част, тази с двата имота, да сме прави, а тази, която касае публичната собственост да не сме. Затова обжалваме на следваща инстанция, надявам се да се потвърди правотата ни", каза Здравков.

"Работата по казуса "НИМКИ" не е спряла, очакваме развитие", заключи още архитект Здравков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес