Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Герджиков не можа да каже дали проверката срещу Христов е почнала преди медиите да се разшумят

25 април 2016, 09:30 часа • 588 прочитания

Очевидно има такъв начин на мислене, това е голям проблем. Работим, за да изкореним този проблем. Така председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков коментира темата с нагласените обществени поръчки и скандала с зам.-кмета по транспорта Любомир Христов за обществената поръчка с поддръжка и ремонт на 60 спирки от градския транспорт.

Герджиков отрече, че „един или два случая” трябва да се прехвърлят на всички. Предполагам в рамките на тази седмица ще има резултат от поръчката със спирките, заяви председателят на СОС, който не можа да каже дали е назначена проверка преди Нова телевизия да почне да подготвя репортажа. Той добави, че проверката за всички обществени поръчки, направени от ЦГМ, била назначена още в началото на април, „много преди репортажа”.

Правят се проверки и се вземат мерки. През миналия район пет районни кмета и двама шефове на големи общински фирми си отидоха, каза председателят на СОС. Тези нарушения са предадени на прокуратурата, продължи Герджиков след въпрос на Нова телевизия защо няма осъдени.

За финал Герджиков обяви за „политически мотивирана” връзката между скандала с Христов и цената на билета за градския транспорт.

Скандалът с Христов

Заместник-кметът на София Любомир Христов е забелязан да ходи многократно до къщата на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева в Самоков. В случая интересното е, че съпругът на Коцева – Сотир, печели с фирмата си обществена поръчка за обновяване на 60 спирки от градски транспорт в София. А Христов е заместник-кмет на столицата с ресор точно транспорт.

Според информация на журналисти фирмата на Коцев предлага за обновяването 236 737 лева, което е най-високата цена от осем оферти. Останалите кандидати обаче отпадат поради различни формални нарушения. Като елемент за оскъпяване се сочи поцинковането на спирките, но основното изискване е праховото покритие на боята. Всички отпаднали фирми нямат сертификат за изпълнение на прахово покритие на боята – само фирмата на депутатския съпруг има такъв сертификат.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес