Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова за метрото: Реализира се план, заложен преди 48г. (ВИДЕО)

26 август 2020, 14:49 часа • 2711 прочитания

"Днес е важен ден за София, защото се реализира план, заложен преди 48 години – изграждане на софийското метро с три линии. До днес имахме две линии, които се пресичат, а днес градът ни вече има истинска метромрежа, която ще продължим да разширяваме." Това написа кметът на столицата Йорданка Фандъкова след официалното откриване на третия лъч на метрото.

"От днес метромрежата на София е 48,2 км., а само преди десетина години беше 9,6 км. Започнахме от 70 хил. пътника на ден, а от днес вече 400 хил. души ще могат да пътуват с метрото всеки ден. Участъкът, който пускаме, е 8 км с 8 станции от „Хаджи Димитър“ в „Подуяне“ през Орлов мост и НДК до „Красно село", написа във Facebook профила си столичния кмет. Той вече е достъпен за граждани.

Малко по-рано и премиерът Борисов се похвали пред министрите с думите:  "Нашето метро е най-красивото и евтиното в Европа" (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Благодаря на първо място на инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен“ за огромните усилия, труд и упоритост пред трудностите. Благодаря на всички строители, проектанти, надзорници, инженери, които 4 години работиха по този участък – днес те заслужават да празнуват и да бъдат уважени.

Благодаря на всички, които ни подкрепяха за осигуряване на финансирането и на комисаря по "Кохезия и реформи" на Европейската комисия г-жа Елиза Ферейра, която днес ни поздравява за пускането на третата линия на метрото. За последните 10 години успяхме да осигурим над 2 млрд. лв. за строителството на метрото на София, от който половин милиард са собствените средства, които гарантирахме.

Благодаря на софиянци за разбирането и подкрепата. Честито!", завършва кметът Фандъкова.

Как изглеждат новите метростанции, вижте в следващото видео

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес