Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Спирането на завода за отпадъци в София е фалшива новина с предизборна цел

15 май 2019, 14:55 часа • 2396 прочитания

Информацията за спирането на завода за отпадъци е фалшива новина, тиражирана от БСП с предизборна цел, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от News.bg.

Фандъкова нарече "абсолютна безотговорност" твърденията на председателя на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов, че общината няма да получи необходимите европейски средства за изграждането на завода. Инсталацията за преработка на отпадъци и превръщането им в RDF гориво трябва да бъде изградена от "Топлофикация-София".

По думите на кмета в настоящата политическа кампания е премината границата между манипулацията и пропагандата, както и откровените лъжи.

"За пореден път колегите от БСП доказаха, че за тях домогването до властта е много по-важно от проектите за града. Жалко!", каза градоначалникът.

Кметицата изтъкна, че дори на Европейската комисия се наложило да опровергае една фалшива новина, тиражирана с абсолютно политически, партийни и предизборни тези.

Фандъкова отчете, че RDF инсталацията за производство на енергия от отпадъци е тежък проект, който първоначално социалистите са подкрепили.

Кметът на София дори лично имала среща с комисарите в Брюксел по този проект и по никакъв начин не би си позволила да я свързва с предизборни цели.

Заводът е важен за постигането на целите за програмите на околната среда и подобни изказвания могат да повлияят за постигането на целите, посочи градоначалникът. "Не може проектите на София да се включват в една партийна битка с много краткосрочни политически дивиденти", завършва Фандъкова.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес